Közélet

Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

2015. december 7., hétfő
Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti (Bundestag-) frakciója szerint drónokat is be kellene vetni a terrorcselekmények elkövetésére hajlamos szélsőséges iszlamistaként számon tartott emberek megfigyelésére.

A Die Welt című lap hétfői beszámolja szerint a jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó baloldali párt igyekszik átvenni a kezdeményezést a koalíciós társtól az Iszlám Állam (IÁ) novemberi párizsi terrortámadásai nyomán a belbiztonságról elindult politikai-közéleti vitában. Ezt szolgálja a Bundestag-frakció javaslatcsomagja, amely szerint a közveszélyes iszlamisták jelenleg 420 fős csoportjának ellenőrzésére és az új típusú, egyszerre több helyszínen zajló és akár napokig tartó terrortámadások megelőzésére a biztonsági szervek megerősítése mellett egy sor új eszközt, lehetőséget is be kellene vezetni. Így például a terrorgyanús iszlamisták rendkívüli sok embert - fejenként nagyjából 30 képzett szakembert - igénylő folyamatos megfigyelésének megkönnyítésére drónokat is be kellene vetni, és lehetővé kellene tenni, hogy a veszélyesként számon tartott embereket eltiltsák tömegrendezvények - egyebek mellett karácsonyi vásárok és labdarúgó stadionok - látogatásától. Ezzel együtt meg kellene szigorítani a beléptetési szabályokat az ilyen eseményeken, és kötelezni kellene a rendezvények biztosításával foglalkozó magán biztonsági szolgálatokat a munkatársak kiválasztására, ellenőrzésére vonatkozó eljárások szigorítására és az alkalmazottak továbbképzésére. Az SPD azt is javasolja, hogy konkrét veszély esetén a biztonsági szervek szűkíthessék a lehetséges merénylők kommunikációs lehetőségeit és pénzügyi mozgásterét. Az elképzelés szerint engedélyezni kellene, hogy a hatóságok ideiglenesen megtilthassák az ilyen embereknek a mobiltelefon-használatot és korlátozhassák bankszámlaműveleteiket, az átutalást és a kézpénzfelvételt, vagy akár be is fagyaszthassák számláikat. A német szociáldemokraták egy sor nemzeti szintű intézkedés mellett azt is sürgetik, hogy az uniós tagállamok lépjenek szorosabb együttműködésre. A javaslatokat rögzítő dokumentum szerint "kisállamisággal nem lehet harcolni a terror ellen", ezért a német szövetségi és tartományi biztonsági szervek és nemzetbiztonsági szolgálatok közös terrorelhárító központjának (GTAZ) mintájára érdemes lenne fölépíteni egy közös európai terrorellenes központot. Az iszlamista terrorizmus veszélyével kapcsolatban a pártelnök-alkancellár

Sigmar Gabriel

is az eddiginél határozottabb hangot ütött meg egy vasárnapi lapinterjúban. A politikus a Bild am Sonntag cím lapnak Szaúd-Arábia és az IÁ elleni küzdelem összefüggéseiről szólva elmondta, hogy az IÁ ellen szervezeődött nemzetközi koalíciónak szüksége van a szunnita vezetésű sivatagi királyságra, ezért nem szabad azt "miden nap pellengérre állítani". Ugyanakkor világossá kell tenni a rijádi vezetés számára, hogy nem hunyhat szemet többé a felett, hogy "Szaúd-Arábiából vahabita mecseteket támogatnak a világ minden részén". Hozzátette: Németországban is ezekből a vahabita (az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzata) közösségekből származik számos olyan iszlamista, akiket a hatóságok terrorcselekmény elkövetésére hajlamos vallási szélsőségesként tartanak számon. Hangsúlyozta, hogy a radikális iszlamizmus "nem kevésbé veszélyes, mint a jobboldali radikalizmus". Azonnal lépni kell, ha az ilyen közösségekben erőszakra szólítanak fel és gyűlöletet szítanak, és "pontosan ugyanazt a mércét" kell alkalmazni, mint az erőszakos cselekményeket elkövető jobboldali radikálisoknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.