Közélet

Döntőben a hódmezővásárhelyi szakácsok, 420 forintból főztek menüt

Döntőben a hódmezővásárhelyi szakácsok, 420 forintból főztek menüt

2015. december 13., vasárnap
Döntőben a hódmezővásárhelyi szakácsok, 420 forintból főztek menüt
okes_elodonto_nebih_2015_02

A hódmezővásárhelyi szakácsok olyan ígéretes menüsort állítottak össze csupán 420 forintból, hogy az elrepítette őket az országos verseny elődöntőjéig, krémlevesük pedig felvették a közétkeztetésbe. Lám, így lehet kevesebb mint félezer forintból ízletes menzát a gyerekek elé tálalni.

Hideg joghurtos kapros zöldbableves bulgurral, főételnek erdélyi karmonádli paprikamártással és tócsnival, desszertnek pedig meggyöntetes mákfelfújt. Szinte hihetetlen, de ezt a menü nem több mint 420 forintos áron tálalta fel a Hód-Menza 2. telephely két szakácsa,

Verók András

és

Gedai Endre

az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsversenyen. Menüjük továbbjutott az elődöntőn, 2016 tavaszán biatorbágyi, budapesti, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi közétkeztető konyhával mérik össze tudásukat. "A feladat az volt, hogy tradicionális ételeket gondoljunk újra a modern gasztronómia jegyében. A három fogásos ételsorra három óra és nettó 420 forint állt rendelkezésre - ez volt a kitétel. Izgalmas és feszültséggel teli verseny volt. Az elődöntőig több menüt vettünk sorra, először szegedi hússalátával készültem, de nagyon megszorított minket az ár. Végül a cégnél dolgozókkal együtt találtuk ki az ételeket" - mesélte portálunknak Verók András, a vásárhelyi kétfős csapat főszakácsa.

okes_elodonto_nebih_2015_03

A zsűri a kreativitást, az ízvilágot és a tálalást vette figyelembe, s mivel "menzás szakácsversenyről" volt szó az értékelés fő szempontja a kiegyensúlyozott táplálkozás volt, a megfelelő vitamin és szénhidrát arányok betartásával. A főszakács szerint menüjük nemcsak eleget tesz az új közétkeztetési szabályoknak, hanem a gyerekek is szívesen fogadnák az iskolákban, óvodákban. Tapasztalata szerint a krémlevesek kelendőek a menzán. Láthatóan ezzel a zsűri tagjai is egyetértettek, ugyanis a Hód-Menza csapatának levesvariációja bekerült a közétkeztetésbe. Verók Andrásnak nem ez volt az első OKÉS megmérettetése, tavaly is fakanalat ragadott az országos döntőért, ám akkor a csapat "csupán" a döntősök speciális szakácskönyvébe került be. "Az országos tavaszi döntőről még semmit sem tudunk. Tavaly öt adagot kértek tőlünk, az idei elődöntőben hármat. A kitálalásra kért mennyiséget biztosan növelni fogják és valószínűleg ugyanúgy három óra áll majd rendelkezésünkre mint a novemberi versenyen" - vette számításba a valószínűsíthető forgatókönyvet a főszakács. Annyi bizonyos, hogy az országos döntőben ugyanezzel a menüsorral kell készülniük, Verók bevallása szerint a tálaláson viszont van még mit csiszolniuk. Összesen 12 csapattal mérik össze tudásukat, addigi finomhangolják receptjeiket.

okes_elodonto_nebih_2015_01

Az országos döntőbe jutott a Hungast Mecsek Kft. ANK Főzőkonyha, az Antenna Hungária Étterem, a Junior Kondorosi úti konyha, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, az Alpine étterem, a Hungast Budapest, a PQS Lego Étterem, a Robert Bosch, a Kecskemét MB, a Központi Főzőkonyha, a Hód-Menza NKft. 2. telephely és a Szemere Bertalan Középiskola.

Igenis lehet olcsón finomat főzni - a hódmezővásárhelyi szakácsok országos döntőbe jutottak 420 forintos menüjükkel! Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593960

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.