Közélet

Beköltözhetnek új otthonaikba az Aranysziget Otthon szentesi lakói

Beköltözhetnek új otthonaikba az Aranysziget Otthon szentesi lakói

2015. december 10., csütörtök
Beköltözhetnek új otthonaikba az Aranysziget Otthon szentesi lakói
szentes_aranysziget_otthon01

A szentesi Aranysziget Otthon lakóinak élete egy uniós forrás felhasználásának köszönhetően megváltozik: a TIOP-3.4.1.A-11/1-2012-0002 „Az Aranysziget Otthon Szentesi Otthonának kiváltása” című pályázat ugyanis lehetőséget teremtett arra, hogy minden igényt kielégítő körülmények között éljék mindennapjaikat a pszicho-szociális ellátottak és végezzék munkájukat az őket támogató szakemberek.

Csongrád megye pszichiátriai gondozást nyújtó, szentesi Aranysziget Otthonának kiváltása régóta indokolt volt. A minőségi, európai szintű gondozás feltételeit a leromlott műszaki állapotú, zsúfolt épület nem tette lehetővé. A most záruló egymilliárd forintos projekt célja az intézmény 90 ellátottjának támogatott lakhatása, új, önállóbb életfeltételek megteremtésével. Ez a gyakorlatban 90 fő, pszicho-szociális fogyatékossággal élő ember új környezetben történő elhelyezését jelenti, ami Szentesen 57, Nagymágocson 33 főt érint. A beruházás lezárását követően az ellátásukról négy 12 férőhelyes lakásban, egy 25 fős lakócentrumban és 3 db 4 fős és 1 db 5 fős lakásban gondoskodnak majd, valamint mindkét településen kialakított nappali foglalkoztatókban tudják ezen túl hasznos munkával tölteni a mindennapjaikat. Az új épület infrastruktúra tömegközlekedéssel és személyautóval is jól megközelíthető. A beruházás ingatlanjai közül Szentesen és Nagymágocson, összesen 11 helyszínen zajlott az építkezés. Szentesen két 12-12 férőhelyes, támogatott lakhatást biztosító épület készült, a Rákóczi Ferenc utca 110. és a 175. szám alatt. A bereklapos városrész 25 fős lakócentruma és a Vásárhelyi út 61. valamint a Csongrádi út 7. szám alatt felújított 4 fős lakások, továbbá a nappali ellátást biztosító foglalkoztató szintén ezt a célt, az ellátás megfelelő színvonalú feltételeit szolgálják. Nagymágocson két helyszínen készült 12 férőhelyes épület, a Meggyes utca. 2. és a Szentesi út 27. sz. alatt. Az utóbbi épület szomszédságában került kialakításra a nappali foglalkoztató. A szentesihez hasonló, 4 illetve 5 fős lakások felújítása a Jókai u. 52. és az 58. számú ingatlanokat érintette. A pszicho-szociális fogyatékossággal élők komplex ellátására fordított pályázati forrásból készült beruházások nem csak a bentlakókat szolgálják majd. A nappali foglalkoztató és ellátó központok megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, rendezvények lebonyolítására is alkalmasak, - sőt, a nagymágocsi akár sportlétesítményként is használható. Az így létrejött közösségi terek, illetve a szociális területen létesülő új munkahelyek a helyi közösségek számára is hasznosak.

szentes_aranysziget_otthon02

A létrejövő új intézményrendszer kialakítását hivatott támogatni a mentorhálózat működése, a szervezetfejlesztés, a dolgozók és lakók felkészítése a kiváltással járó változásokra.

Benedek István

, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese elmondta: “A projekt kapcsán nem pusztán beruházásról beszélhetünk, hanem arról is, hogy nem különböztethetünk meg embereket a fogyatékosságuk miatt. A projekttel lehetővé válik, hogy a gondozottak kezükbe tudják venni saját életük irányítását.” “A városban és a térségben ez egy megnyugtató pillanat. Ezeket az embereket nem kirekeszteni, hanem befogadni kell. Meg vagyok győződve arról, hogy az itteniek elfogadják és szeretik majd őket, és teljes jogú tagjai lesznek a közösségnek.” – hangsúlyozta

Farkas Sándor

, a térség országgyűlési képviselője.

Berta Árpádné

, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltség vezetője kiemelte: „Csongrád megyében ez lesz az első olyan intézmény, amely ebben az új rendszerben működik majd, mi pedig felkészülten, ámde izgatottan állunk az új feladat előtt. Úgy hiszem ugyanis, a projektnek köszönhetően végre valósággá válhat minden szakember álma, aki ezen a területen dolgozik.”

szechenyi_2020

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.