Közélet

Átadták Szegeden a 265 ágyas klinikai tömböt + FOTÓK

Átadták Szegeden a 265 ágyas klinikai tömböt + FOTÓK

2015. december 10., csütörtök
Átadták Szegeden a 265 ágyas klinikai tömböt + FOTÓK
klinikaatado015kf

Több mint három évvel az alapkőletétel után átadták a dél-alföldi régió legmodernebb klinikai komplexumát, a csak új klinikaként emlegetett Semmelweis utcai épületet. Ezzel a kórházi szolgáltatások végre egy helyre kerültek, megvalósult az egy helyen, egységes elvek alapján történő betegellátás, ami régóta várt átszervezési feladat volt Szegeden.

A szegedi 265 ágyas új klinikával nyugat-európai szintű egészségügyi ellátásban részesülhetnek a betegek, hiszen az akut ellátások döntő többségét közös működési struktúrába, egy épületbe tömörítették a Semmelweis utcai épületben. Az úgynevezett magkórház kiépítését 2010-ben kezdték meg, a ma már négy elemből álló egészségügyi infrastrukturális óriásprojekt magába foglalta a több mint 200 ágyas klinikai épület kivitelezését, a meglévő 410 ágyas épület komplex átalakítását, a művese állomás építését, valamint a kapcsolódó orvos-technológiai eszközök beszerzését. A 265 ágyas, öt szintes épületben, melyet csütörtökön adtak át, működik a keringési betegségek diagnosztikája és kardiovaszkuláris centrum, illetve ide tervezték a komplex sebészeti központot is.

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, az alapkőletételtől számított több mint három évet nem várt műszaki bonyodalmak szakították meg, a legkritikusabb időszak mégis az volt, amikor tavaly augusztus-szeptember derekán meglévő projektjükkel alkalmazkodniuk kellett az új európai uniós szabályokhoz. "A projekt hatásait Szeged város és környezetének lakossága a saját bőrén érzi majd" - folytatta a rektor, majd hozzátette, a dél-alföldi régióban 1,2-1,3 millió ember olyan szintű egészségügyi ellátáshoz juthatnak a szegedi magkórház révén, mint a nyugat-európai országokban.

klinikaatado012kf

A beruházást 14 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió, illetve 500 millióval az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mészáros János

, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára ünnepi pillanatnak nevezte a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ infrastruktúrafejlesztési projekt zárórendezvényét. Emlékeztetett, a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban mintegy 500 milliárd forintos egészségügyi támogatást érkezett Magyarországra, a szegedi magkórház felépítésével olyan mérföldkőhöz jutottak, ami zászlóshajója lehet az országnak. "Úgy gondolom, ebben az új épületben a 21. századi környezettel, a 265 ágyas új tömbbel, ahol a műszerek is megújultak, azokat az eredményeket tudjuk felmutatni, melyek kitűzött célok voltak a projekt elején." Az egyetem rektorával egyetértésben

Botka László

polgármester is hangsúlyozta, a klinika valódi korszakhatár a város és a magyar egészségügy életében. A beruházás régen dédelgetett vágya volt Szegednek, hiszen a városra jellemző szétaprózódott egészségügyi struktúra nem volt képes hasonló méretű fejlesztéseket befogadni. A klinikai integráció 2007-ben kezdődött, s most, az egészségpólusban teljesedett be.

Facskó Andrea

, az SZTE SZAKK elnöke hozzátette, a magkórház környezetével is a betegeket szolgálja, hiszen a modern épületben nemcsak a gyógyítás, hanem a gyógyulás is komfortosabb körülmények között történhet. A páciensek kiszolgálásán túl az épület otthont ad az egészségügyi szakemberek képzésének és továbbképzésének, sőt, a kutatómunkának is helye lesz az intézmény falai között.

Több mint három évvel az alapkőletétel után átadták a dél-alföldi régió legmodernebb klinikai komplexumát.http://szegedma.hu/?p=595453

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.