Gazdaság

A Szeged Belvárosi Mozi is nyert pénzt digitális fejlesztésre

A Szeged Belvárosi Mozi is nyert pénzt digitális fejlesztésre

2015. december 31., csütörtök
A Szeged Belvárosi Mozi is nyert pénzt digitális fejlesztésre

Huszonhárom mozi nyert a művészmozik digitális fejlesztésére kiírt pályázaton, amelynek keretösszege 100 millió forint - áll a kultúráért felelős államtitkárság csütörtöki közleményében.

Az emberi erőforrások minisztere megbízásából Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A 100 millió forintból 23 mozi 28 mozitermének fejlesztése valósulhat meg. Az idei pályázaton a Tapolca Városi Mozi Cinema Paradiso artterme, a Szeged Belvárosi Mozi Csőke József-, illetve Balázs Béla-terme, a bölcskei Rákóczi Filmszínház, a székesfehérvári Barátság Mozi, a kecskeméti Hírös Agora Otthon Mozi, a nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi, a szarvasi Turul Mozi, a füzesgyarmati Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a salgótarjáni Apolló Mozi, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház, a budapesti Kino Café Mozi nagy- és kisterme, a ceglédi Uránia Mozi Huszárik Zoltán-terme, a szentendrei P'Art Mozi, a visegrádi Duna Mozi, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, a pécsi Apolló Art Mozi, a jászberényi Lehel Film-Színház Nagyterme és Sára Sándor-terme, a Martfű Városi Mozi, a szolnoki Tisza Mozi "E" terme, a miskolci Művészetek Háza Uránia-, illetve Béke-terme, Sárospatak Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ nyert támogatást. Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013 januárjától a hagyományos filmtekercsek helyett a filmforgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket. A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művészmozik pályázhattak. A támogatási célok idén bővültek az előző évekhez képest: a projektor beszerzésen kívül támogatást lehet igényelni többek között hangrendszerre, mozihangprocesszorra, a DCI-vetítőnek megfelelő teljesítményű fényforrás és szűrők beszerzésére, cseréjére, vetítővászon beszerzésre, valamint a vetítőrendszer főbb elemei 12 hónapos garanciájának kiterjesztésre. Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás nyerteseinek a mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül art teremként kell működtetniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.