Közélet

Varga Mihály: a magyar gazdaság jó pályán van

Varga Mihály: a magyar gazdaság jó pályán van

2015. november 5., csütörtök
Varga Mihály: a magyar gazdaság jó pályán van

A magyar gazdaság jó pályán van, a kereskedelem huszonhét hónapja bővül, szeptemberben a hazai kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékkal emelkedett - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az együttműködő partnerek által szervezett Európai Kereskedelmi Napon, Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter utalt arra, hogy az elmúlt öt évben a magyar gazdaságot sikerült konszolidálni, a gazdasági növekedés tavaly 3,7 százalék volt, ezzel Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van.

Varga Mihály

hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi forgalom erősödése mögött kedvező gazdasági folyamatok húzódnak meg, köztük a gazdasági bővülés, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a reálbérek és a lakossági fogyasztás növekedése. Kedvezően hatott a kereskedelmi forgalomra a devizahitelek kiváltása, a tartósan alacsony infláció és a családi adózás bevezetése. A miniszter kitért arra, hogy a vasárnapi zárva tartás ellenére növekedett a boltokban alkalmazottak száma, jónéhány ágazatban, köztük a kereskedelemben is munkaerőhiány jellemző. Varga Mihály elmondása szerint a feketegazdaság visszaszorítása megmutatkozik a kereskedelmi forgalom alakulásában, az online kassza és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése kedvezően hatott az ágazatra. Az infokommunikációs eszközök fejlődésével átalakulnak a kereskedelmi szokások is - mutatott rá a miniszter, hozzátéve: az első fél évben 16 százalékkal bővült a hazai online kiskereskedelem piaca az előző évhez képest. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a gazdasági növekedés lendületét külső tényezők is befolyásolhatják, például a Volkswagen-ügy alakulása, az amerikai jegybank kamatpolitikája és a migrációs kihívás. Az utóbbival kapcsolatban a miniszter megerősítette, hogy Magyarország 200 millió eurót költ az idén a migrációs helyzet kezelésére, ehhez az Európai Unió 4 millió euró segítséget adott, a többit a magyar költségvetés állja.

Dávid Ferenc

, a VOSZ főtitkára a fórumon úgy vélekedett, nem szerencsés dolog, ha az állam kvótarendszert fogalmaz meg ott, ahol nem foglalkoztató és nem tulajdonos, ezzel arra a sajtóban nyilvánosságra került jogszabály-tervezetre utalt, amely szerint meghatároznák a nagy alapterületű áruházak számára a minimális eladói létszámot. A főtitkár főleg a bértárgyalások előtt nem tartja ezt szerencsésnek, mert a foglalkoztatási jogszabály alakulása befolyásolhatja azt. A VOSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelemben jellemző a minimálbéren történő foglalkoztatás, és bár szerinte is változtatni kell a minimálbéren és a garantált bérminimumon, de irreális követeléseket nem célszerű megfogalmazni. A főtitkár álláspontja szerint adó- és járulékcsökkentéssel lehetne jelentősebb béremelkedést elérni. A VOSZ főtitkárának foglalkoztatással összefüggő észrevételére reagálva Varga Mihály azt mondta, hogy parlamenti kezdeményezés a foglalkoztatottak számának kereskedelmi négyzetméterhez kötése, kormányzati álláspont még nincs. Megjegyezte, a foglalkoztatás bővítése stratégiai kérdés, a kereskedelem érdekeit a kormány képviselni fogja.

Krisán László

, a VOSZ kereskedelmi szekciójának elnöke az ágazatot méltatva elmondta, hogy a szektor a legnagyobb adó- és járulékfizetők között van, 500 ezer embert foglalkoztat, és ha a kereskedelemben tapasztalt trend nem változik jelentősen, akkor 2016 közepére a forgalom elérheti a válság előtti szintet. Az ünnepségen átadták a Klauzál Gábor elismerő oklevelet és a Magyar Kereskedelemért Nagydíj kitüntetéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.