Bulvár

Űrszeméteső Spanyolország térségében, egy hét alatt három tárgyat jelentettek

Űrszeméteső Spanyolország térségében, egy hét alatt három tárgyat jelentettek

2015. november 13., péntek
Űrszeméteső Spanyolország térségében, egy hét alatt három tárgyat jelentettek

Űrszemét hullik Spanyolországra, egy hét alatt az ország dél-keleti részén három titokzatos tárgy ért földet, köztük egy rakéta üzemanyagtartálya és egy műholddarab.

Először egy különös, fekete, méhkasszerű gömböt találtak a Murcia tartománybeli Mulában múlt héten - adta hírül a

Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál

. A hétvégén egy hasonló kisebb tárgyra bukkantak a szintén murciai Calasparrában, 30 kilométerre az előző objektumtól.

María José Gomariz

, a calasparrai városháza szóvivője csütörtökön elmondta, aznap hajnalban, amikor az első dolgot megtalálták, szemtanúk állítják, hogy hat-hét "tűzgömb" hullott az égből. "Lehet, hogy csak kettő volt, de többnek tűntek, de az is lehet, hogy a többi olyan helyre esett, ahol senki sem jár" - tette hozzá. Mindkét esetben bombaszakértőket hívtak, akik veszélytelennek ítélték a tárgyakat, amelyeket Cartagena egyik vegyi laboratóriumában vizsgáltak meg később. A murciai rendőrség szerint egy-egy rakéta tartalék üzemanyagtankjai hullhattak a Földre. A harmadik eset Eldában történt kedden, a Murciával szomszédos Valencia tartományban, ahol egy földműves akadt egy hosszú, fémszerű tárgyra és rögtön hívta a rendőrséget. Alicante rendőrségén úgy vélték, űrjárműről származik a darab, de nem űrhajóról, hanem inkább műholdról. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adatai szerint mintegy 500 ezer darab űrhulladék kering jelenleg a Föld körül, néhány darab minden évben a bolygóra zuhan. A probléma elhárítására tettek már lépéseket, ám a megoldás még várat magára. Nemcsak drága, de igen nehéz is lenne olyan szemétgyűjtő rendszert tervezni, amelyik rendszeresen "végigsöpri" a világűrt - válaszolt az El País spanyol napilap kérdésére a NASA munkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.