Közélet

„Tízezer lépés” – sikert szült az összefogás a Csongrád megyei népegészségügyi projektben

„Tízezer lépés” – sikert szült az összefogás a Csongrád megyei népegészségügyi projektben

2015. november 27., péntek
„Tízezer lépés” – sikert szült az összefogás a Csongrád megyei népegészségügyi projektben
BC5K1008

Zárórendezvényéhez érkezett az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt. A nagyszabású eseményt 2015. november 20-án tartották a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar újszegedi Biológus Épületében.

infoblokk

Az ünnepségen

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos bemutatta, az egész megyét átfogó, november 30-án záruló egészségfejlesztési projekt hogyan illeszkedett az eddigi kormányzati lépéssorozathoz (például: dohányzás visszaszorítása, egészséges közétkeztetés biztosítása, egészségesebb életmód népszerűsítése). Emellett arról szólt, milyen pályázati források állhatnak rendelkezésre a 2014-2020-as EU-s ciklusban annak érdekében, hogy a komplex program eredményeit tovább lehessen vinni.

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a legfontosabb vívmányokat méltatva úgy fogalmazott: nem egy, hanem tízezer lépésnek tűnik, amit a konzorciumi partnerek ebben a néhány hónapban megtettek. Kiemelte: fontos egészségügyi szolgáltatásokat juttattak el nehezen elérhető területekre, kis falvakba, a tanyavilágba, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget. Mint mondta, különösen büszke rá, hogy az elvégzett munka későbbi programokhoz is kiváló alapot jelent.

Bosnyákovits Tünde

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei tiszti főorvos felvázolta, milyen szerepük lehet majd azoknak az elemzéseknek, melyeket a projekt során összegyűjtött adatokból, információkból nyernek az egészségügyi szakemberek. Elengedhetetlennek nevezte, hogy a jövőben is megmaradjanak a most kialakult szakmai együttműködések a lakosság érdekében, azért, hogy lépésről lépésre javuljanak a megyei egészségügyi mutatók. Rámutatott, az egészséges életmóddal és a higiéniával kapcsolatos tájékoztatásokat, felvilágosításokat folytatni kell, különösen a hátrányos helyzetű térségekben élőkre koncentrálva.

Gyarmati Zoltán

, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, a projekt menedzsere hangsúlyozta, a legtöbb projektelem mind a hét megyei járást érintette. A széles programkínálatról folyamatosan tájékoztatták a lakosságot a közösségi oldalak, a televízió, a rádió, online és a nyomtatott sajtó, a szórólapok és a plakátok adta lehetőségeket egyaránt kihasználva. Tájékoztató beszédet mondott továbbá

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

, az Egészséges Vásárhely Program programigazgatója, a projekt szakmai vezetője is. Mint fogalmazott, 44 különböző témát fogtak össze a projektben, és jelentős elemzések születtek, amelyek megelőlegezik a későbbi egészségfejlesztési programok sikerességét. A szűrővizsgálatokon kiszűrt esetek miatt pedig máris konkrét eredményekről beszélhetünk. A rendezvény további részében a konzorciumi partnerek szakmai beszámolói hangoztak el. Az érdeklődők betekintést kaphattak a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított legfontosabb, legizgalmasabb, legérdekesebb programelemekbe – a mobil egészségügyi szűrésektől, a települési közösségi összetartást erősítő és az életmód-tanácsadási programoktól kezdve az egyéni egészségterv-készítéseken, az álláskeresők és közmunkaprogramban részt vevők állapotfelmérésén, a tematikus zöldségnapokon, a tinilány-tanácsadásokon, a tanyákon élőket érintő szűréseken, felméréseken, a vízisport- és lovas fejlesztésen át egészen a környezet-egészségügyi és a lelki egészséget érintő felmérésekig, a melanoma- és szájüregi szűrésekig. A résztvevők a legújabb eredmények megismerése mellett tájékoztatást kaphattak arról is, hogy az együttműködő szakmai szervezetek hogyan vélekednek a megkezdett közös munka folytatásának lehetőségeiről, esélyeiről, a komplex Csongrád megyei népegészségügyi program kidolgozásának feltételeiről. Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztését, egészségtudatosságra nevelését, az esélyegyenlőség megvalósulását célzó projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.