Kultúra

Tematikus napot tart a közmédia a magyar szórvány napján

Tematikus napot tart a közmédia a magyar szórvány napján

2015. november 4., szerda
Tematikus napot tart a közmédia a magyar szórvány napján

Tematikus napot tart a közmédia televíziós és rádiós csatornáin november 15-én, a magyar szórvány napján - közölte Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-vel.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden nyilvánította november 15-ét,

Bethlen Gábor

(1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik.

Siklósi Beatrix

elmondta, hogy ebből az alkalomból a közmédia három televíziós csatornáján - az M1 aktuális csatorna és a Duna mellett hangsúlyosan a Duna Worldön - láthatnak a nézők egész nap a szórványban élő magyarságot bemutató műsorokat. A televíziós csatornák mellett több rádiós műsor is foglalkozik majd a témával november 15-én. A főszerkesztő tájékoztatása szerint politikusok is megszólalnak majd a műsorfolyamban,

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke exkluzív interjút is adott a közmédiának az alkalomból. Emellett azonban a közmédia nézői és hallgatói a szórványban élő magyarok mindennapi életével, gondjaival, kultúrájával, szokásaival, ételeivel is megismerkedhetnek. A tematikus napon láthatnak majd a nézők az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki és a kárpátaljai szórványban élőket bemutató felvételeket. Emellett a Magyarság Házában döntéshozók beszélnek majd arról, mit lehet tenni a szórványban élők asszimilációja ellen, hogyan őrizhetik meg az ottani magyarok anyanyelvüket, kultúrájukat - fogalmazott Siklósi Beatrix. A főszerkesztő kiemelte, hogy élőben jelentkeznek majd a Temesváron akkor zajló kétnapos szórványkonferenciáról, emellett civil szakértőket is megszólaltatnak a szórványban élő magyarok helyzetéről. A műsorfolyamban számos olyan kezdeményezést is bemutatnak, amelyek segíthetnek a szórványban élő embereknek abban, hogy "magyarok maradhassanak". Készülnek olyan miniportrék is, amelyekben egy-egy olyan embert mutatnak be, aki sokat tesz a szórványban élőkért. A stúdióban ismert emberek beszélnek majd a témáról, a tematikus nap két műsorvezetője

Borbás Marcsi

és

Böjte Csaba

lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.