Közélet

Szerbiában vizsgálat indult a Jobbik vajdasági irodanyitásával kapcsolatban

Szerbiában vizsgálat indult a Jobbik vajdasági irodanyitásával kapcsolatban

2015. november 3., kedd
Szerbiában vizsgálat indult a Jobbik vajdasági irodanyitásával kapcsolatban

Vizsgálatot indított a szerb államizgatási és önkormányzati minisztérium annak kiderítésére, hogy a Jobbik politikai tevékenységet folytat-e Szerbiában. Annak ellenére, hogy a pártot a nyugat-balkáni országban nem regisztrálták, Szávay István, a párt alelnöke mégis irodát nyitott a vajdasági Zentán.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap keddi írásában felhívja a figyelmet arra, hogy a minisztérium nem tilthatja be egyetlen párt működését sem, arra csak az alkotmánybíróságnak van jogosultsága. "Szerbiának modern, demokratikus országként ki kell állnia az emberi jogok és a szabadság mellett, és el kell ítélnie a szélsőségek minden formáját, valamint a diszkriminatív viselkedést. Ugyanakkor tiszteletben kell tartanunk az ügymeneteket, amelyek más - ennél kevésbé egyértelmű - helyzetekben is megvédik a politikai tevékenységhez való jogot, ami a demokratikus társadalom alapja" - fogalmazott a Vecernje Novosti szerint

Kori Udovicki

államigazgatási és önkormányzati miniszter. A lap kiemelte, hogy a Jobbik Magyarországon "rosszul viszonyul " a nemzeti kisebbségekhez, különösen a romákhoz, az Országgyűlésben ellenzékből politizál, támogatottságát tekintve pedig a második legerősebb pártnak számít.

Szávay István

a múlt csütörtökön nyitott országgyűlési képviselői fogadóirodát Zentán, miután a hatóságok kétszer is betiltották a Jobbik pártirodájának működését Szabadkán. A megnyitón azt mondta: azért jött, hogy segítséget nyújtson a helyieknek a magyar állampolgárság és a szükséges dokumentumok megszerzésében, és tanácsot adjon az őket érintő problémák megoldásában.

Pásztor István

, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ugyanakkor a hír hallatán úgy reagált: tudjuk, melyek a problémák, és hogy azokat hogyan lehet megoldani, nem kell nekünk magyarországi oktató. A Politika című belgrádi napilap beszámolója szerint a VMSZ elnöke azt is kiemelte, hogy tavaly, a szabadkai iroda sikertelen megnyitása után is hasonló véleményt fogalmazott meg. A vajdasági tartományi kormány elnöke,

Bojan Pajtic

elfogadhatatlannak tartja a Jobbik irodanyitását, mert szerinte egy "szélsőséges és soviniszta" szervezetről van szó. A Politikának adott nyilatkozatában Pajtic a Szerbiában nem regisztrált félkatonai szervezetnek nevezte a Jobbikot. Szerinte a rendőrségnek és az ügyészségnek reagálnia kell a történtekre. "Van elég szélsőség Szerbiában, nincs szükségünk behozatali szélsőségekre" - fogalmazott a vajdasági kormány elnöke. A legerősebb szerbiai párt is reagált arra, hogy a Jobbik irodát nyitott Zentán.

Igor Mirovic

, a Szerb Haladó Párt elnöke szerint a Jobbik képviselője nem végezhet olyan munkát Szerbiában, amellyel soviniszta javaslatait és ötleteit terjesztheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.