Közélet

Szélsőségesekhez köthető szervezeteket függesztettek fel Koszovóban

Szélsőségesekhez köthető szervezeteket függesztettek fel Koszovóban

2015. november 24., kedd
Szélsőségesekhez köthető szervezeteket függesztettek fel Koszovóban

Koszovóban tizenhat, szélsőséges szervezetekhez köthető nem kormányzati szervezetet függesztettek fel kedden - számolt be róla honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az újság értesülése szerint a civil szervezeteket azt követően zárták be, hogy a rendőrség és a hírszerző szolgálatok felfedték: az állítólagos emberi jogi szervezetek részt vettek szélsőséges szervezeteknek való toborzásban és szélsőséges eszmék terjesztésében.

Skender Hyseni

belügyminiszter kijelentette: a biztonsági szolgálatok minden elővigyázatossági intézkedést megtesznek, hogy ne kerüljön sor terrortámadásra Koszovóban, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, pánikra semmi ok, országát nem fenyegeti veszély. A koszovói rendőrség az albán és macedón bűnüldözési szervekkel közösen dolgozik egy esetleges toborzóhálózat felgöngyölítésén. Különböző külföldi félkatonai szervezetek, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán a szíriai és az iraki harcokban bizonyítottan több száz koszovói vesz részt - közölte a korábban a koszovói belügyi tárca. Áprilisban 132 ember ellen indult eljárás terrorizmus gyanújával Koszovóban, miután a koszovói parlament elfogadta a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvételt tiltó törvényt, amely büntethetővé teszi a Szíriában és Irakban harcolókat. Az ügyben ítélet még nem született. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának nagy része muszlim vallású, a szélsőségek azonban egyelőre csak kismértékben vannak jelen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.