Sport

Szabó Tünde: több mint egymillió diák életének része a sport

Szabó Tünde: több mint egymillió diák életének része a sport

2015. november 13., péntek
Szabó Tünde: több mint egymillió diák életének része a sport

Idén szeptembertől már több mint egymillió diák életének része a sport a mindennapos testnevelésnek köszönhetően - derült ki Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pénteki előadásából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a korábbi kiváló úszó a Budapesten zajló 7. International Society of the Social Sciences for Sport (ISSSS) konferencián beszélt a magyar fiatalok körében elért eredményekről. A Magyar Sporttudományi Társaság által is támogatott szakmai tanácskozáson

Szabó Tünde

emlékeztetett arra, hogy 2010-es esztendőt követően a népegészségügyi helyzetre vonatkozó adatok láttán szembesülni kellett azzal a ténnyel, hogy a lakosság mindössze 5 százaléka sportolt rendszeresen, és a tanköteles korú fiatalok mintegy 75 százaléka kizárólag a testnevelésórák keretében végzett sportjellegű testmozgást. Mindezek mellett évről évre egyre fiatalabb korcsoportokban jelentek meg a krónikus fizikai és mentális egészségügyi problémák. Ezért volt szükség azonnali beavatkozásra, hosszú távú előretekintő lépésekre. "A magyar sport olyan új rendszerének kialakítására volt szükség, amely egyértelműen a nemzeti, közösségi érdekek mentén, határozott állami szerepvállalással valósítja meg az újjáépítés feladatait" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy hármas célrendszert tűzött ki maga elé az állami sportvezetés: minden gyerek sportoljon, biztonságos és korszerű sportlétesítmények épüljenek, továbbá minél több nívós sportrendezvénynek adhasson otthont Magyarország. Az eddig elért eredmények között említette, hogy már több mint egymillió diák életének része a sport, s a köznevelési fejlesztési program további tornatermek, tantermek, tanuszodák építésével erősíti a hátteret. A közlemény szerint az utóbbi esztendőkben minden harmadik település érintett volt sportcélú beruházásokban. Szabó Tünde arról is beszélt, hogy az új alapokra helyezett sportfinanszírozás hatására az úgynevezett látvány csapatsportágakban Magyarországon 110 ezer fővel többen sportolnak igazolt versenyzőként, a 16 legeredményesebb olimpiai sportszövetségben pedig az igazolt versenyzők száma több mint egyharmaddal, az edzői létszám több mint 30 százalékkal, a tagegyesületek száma pedig 5,2 százalékkal nőtt az elmúlt év során. A szombatig tartó ISSSS nemzetközi szakmai fórumon fiatal kutatók mutatják be az élsport, a szabadidősport, az iskolai testnevelés, a fogyatékossággal élők sportja, valamint a rekreáció és a sportturizmus területén folytatott kutatásaik elméleti és gyakorlati eredményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.