Közélet

Szabadság Érdemrenddel tüntette ki az ukrán elnök Soros Györgyöt

Szabadság Érdemrenddel tüntette ki az ukrán elnök Soros Györgyöt

2015. november 12., csütörtök
Szabadság Érdemrenddel tüntette ki az ukrán elnök Soros Györgyöt

A külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, Szabadság Érdemrenddel tüntette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön Soros György magyar származású amerikai üzletembert, több alapítvány, köztük az ukrán Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány (IRF) létrehozóját.

Az államfő személyesen adta át az érdemrendet a kitüntetettnek. Az átadási ceremónián kiemelte, hogy az üzletember és mecénás elmúlt években végzett tevékenysége jelentősen hozzájárult a jelenleg Ukrajnában zajló demokratikus változásokhoz. A még Ukrajna függetlenné válása előtt, 1989-ben létrehozott Reneszánsz Alapítvány az elnök szavai szerint már több mint 25 éve játszik fontos szerepet az ukrán állam fejlődésében és a demokrácia megszilárdulásában. A kitüntetés hivatalos indoklása szerint

Soros György

az érdemrendet "az ukrán állam nemzetközi tekintélyének erősítéséért tett személyes szolgálataiért, a szociális és gazdasági reform megvalósításához való jelentős hozzájárulásáért és sokévi eredményes munkásságáért" kapta. Soros György nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést.

Olekszandr Szusko

, az ukrán Reneszánsz Alapítvány vezetője Facebook-oldalán azt írta, hogy Soros György kivételt tett Ukrajnával, hiszen "negyedévszázad alatt semmilyen állami kitüntetést nem fogadott el egyetlen országtól sem".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.