Közélet

Rogán: egy szegednyi ember betelepítését jelentheti Magyarországra a kvóta

Rogán: egy szegednyi ember betelepítését jelentheti Magyarországra a kvóta

2015. november 2., hétfő
Rogán: egy szegednyi ember betelepítését jelentheti Magyarországra a kvóta
Rogán Antal

A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint a brüsszeli kvótarendszer ötéves távlatban egy szegednyi ember betelepítését jelentené Magyarországra. Rogán Antal hétfőn az Országgyűlésben azt mondta: a kvóta kötelező betelepítést jelent, azt a magyar kormány jogtalannak tartja, és szeretne az Európai Bírósághoz fordulni emiatt.

A miniszter

Kósa Lajos

(Fidesz) napirend előtti felszólalására válaszolt, aki szerint a hétvégén kiderült, hogy

Soros György

amerikai milliárdos áll "a betelepítési kvóta" mögött.

Rogán Antal

azt mondta, a kvóta azt jelenti, hogy az Európai Unió kötelezően be akar telepíteni a nemzetállamokba bevándorlókat, függetlenül attól, hogy arról mit gondolnak a nemzeti parlamentek, kormányok vagy az emberek. A kötelező betelepítési kvótát - folytatta - egy képlet alapján határozzák meg. Rogán Antal egy lapon felmutatta "a Juncker-képletet". Mint mondta, Soros Györgyhöz hasonlóan Németország is egymillió bevándorlóra számít idén, és ha "a Juncker-képletből" indul ki, akkor annak alapján Magyarországnak évente 13 200 embert kellene letelepíteni. Ha 1,2 millió emberrel számolnak, akkor évente több mint 15 ezer ember betelepítését jelentené - tette hozzá. Rogán Antal emlékeztetett arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézete szerint öt éven keresztül folytatódik a bevándorlás. A miniszter szerint családegyesítések is lesznek, és akkor a képlet alapján a betelepítési kvóta "egy szegednyi ember betelepítését jelenti Magyarországra öt esztendő leforgása alatt". Közölte, a kvótarendszer értelme is megkérdőjelezhető, az nem oldja meg, hanem súlyosbítja a válságot, és nem ad választ az elhelyezési kérdésekre. A magyar kormány a kötelező kvótát nem tartja elfogadhatónak - hangsúlyozta. Rámutatott, hogy akár a schengeni rendszer is veszélybe kerülhet, mert egyes európai országok visszaállítják a határaikat. Jelezte, a magyar kormány jogtalannak tartja a kötelező kvótarendszert, mert az európai vezetőknek nem volt hatásköre ebben kötelező döntést hozni, ezért más európai kormányokhoz hasonlóan a magyar is szeretne az Európai Bírósághoz fordulni. Ehhez szükség lesz az Országgyűlés és az emberek támogatására is - jelezte.

Rogán Antal szerint a kvótarendszer ötéves távlatban egy szegednyi ember betelepítését jelentené Magyarországra - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=585662

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.