Bulvár

Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

2015. november 17., kedd
Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

Gerincsérüléseknél alkalmazott sebészeti beavatkozásokhoz használtak sikeresen robotokat Kínában - közölte az egyik fővárosi specialista.

Tien Vej

gerincsebész a pekingi Csisuitan kórházban októberben olyan betegen végzett el robotok segítségével sikeres műtétet, aki az odontoid törése, vagyis egy nyaki sérülés miatt folyamatos fájdalomra panaszkodott. Az effajta eseteknél a halálozás aránya akár a 11 százalékot is elérheti. Ezt megelőzően Tien professzor az egyik leggyakoribb, többnyire autóbalesetek során elszenvedett gerincsérülésnél, egy thoracolumbalis csigolyatörésnél vette hasznát robotoknak a műtőasztalon. Mindkét alkalommal a berendezések segítségével sikerült 3D-s felvételeket készíteni a törésekről, és a csapokat pontosan a helyükre illeszteni. Az így végzett műtétek során a betegek a szokásosnál kevésbé voltak kitéve sugárzásnak, és a gyógyulásuk ideje is lerövidült. A robotrendszerek helymeghatározó funkciója olyan, mint a GPS a járművekben, csak még pontosabb - magyarázta a Hszinhua hírügynökségnek Tien. Hozzátette, a robotok alkalmazásának köszönhetően, vagyis a nagy pontosságú beavatkozások jövőbeni lehetősége révén új korszak nyílhat az egészségügyi ellátásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.