Közélet

Rekviemmel emlékeztek a katyńi népirtás áldozataira a szegedi dómban + FOTÓK, VIDEÓ

Rekviemmel emlékeztek a katyńi népirtás áldozataira a szegedi dómban + FOTÓK, VIDEÓ

2015. november 9., hétfő
Rekviemmel emlékeztek a katyńi népirtás áldozataira a szegedi dómban + FOTÓK, VIDEÓ
katyni_verengzesre_emlekeztek88_gs

„Mint minden totális diktatúra, így a szovjet diktatúra sem akart mást a katyńi vérengzéskor, mint megtörni a nemzet gerincét” – fogalmazott Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára a dómban, ahol a katyńi mészárlás áldozataira emlékeztek Király László zeneszerző és Polner Zoltán költő Katyń requiem című művének ősbemutatójával.

A Katyńban kivégzett lengyel mártírokra emlékezve a dóm mellett felállított keresztnél

Karol Biernacki

, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja elmondta, 1940. március 5-én rendelte el a szovjet államvezetés Sztálinnal az élen, melynek értelmében megsemmisítették a fogságba esett lengyel katonatiszteket, rendőröket, értelmiségieket, több mint 20 ezer embert. Úgy fogalmazott, Sztálinék nem véletlen hoztak döntést a népirtásról, ezzel a független lengyel állam újjáépítését akarták megnehezíteni. „Ez a keresztet nemcsak a lengyel áldozatok emlékére emeltük, nemcsak azért, mert az Isten ember iránti tökéletes szeretetének a jele, és nem is csak azért, mert a kereszt a szenvedésnek a jelképe, hanem azért, hogy aki elmegy a kereszt előtt, álljon meg egy pillanatra, s gondolkozzon el azon, hogy mi a népirtás” – hangsúlyozta Karol Biernacki. Az emlékezők mécsesekkel és egy-egy szál fehér rózsával rótták le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. A fogadalmi templomban a Katyń requiem ősbemutatója előtt

Roman Kowalski

, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elmondta, hogy a művészet egy egyedi tulajdonsággal bír, képes bennünk felszínre hozni azokat az érzelmeket és érzéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyebben fogadjuk el, éljük át a tragédiát. „A művészet lehetővé teszi azt is, hogy kötelességünknek eleget téve, megfelelő módon, szépen emlékezzünk, így adva át az utánunk jövőknek a múltunk emlékeit. Hiszen csak addig létezünk, amíg emlékezünk” – fogalmazott. Hozzátette, Lengyelország és Magyarország történelme számos kisebb-nagyobb Katyń rejlik, és bizonyára ezért is viszonyulnak a magyarok érzékenyen a lengyel tragédiához.

katyni_verengzesre_emlekeztek83_gs

Jacek Olbrycht

, a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökségi Minisztériumának főigazgatója is kifejezte háláját, hogy Szegeden rekviemmel emlékeztek a katyńi népirtásra, ami azért is jelentős a lengyelek számára, mert titkolták, több mint 50 éven keresztül nem szerepelt róla egy sor sem a történelemkönyvekben sem. Csak 1990 után kapták meg azokat a dokumentumokat a lengyeleket, amelyekben kiadták a parancsot a kivégzésekre. Elmondta, az emberek, elsősorban a katonák hozzátartozói emlékeztek, tudták, hogy mi történt. A minisztérium főigazgatója maga is beszélt néhány kivégzett tiszt gyermekével, amit megrendítő élményként írt le, mert olyan emberekkel találkozott, akiknek valaki elvette szeretteik szent emlékét, ráadásul hazudott is. Úgy fogalmazott, a szegedi dóm egy szent hely, ami a legalkalmasabb arra, hogy emlékezzenek az áldozatokra és emlékeztessenek is tragédiájukra. http://www.youtube.com/watch?v=J4XO2rW3KTU

A lengyeleket és magyarokat az erős hit is összeköti

Talán nincs a világon másik nép, amely úgy meg tudná érteni a lengyelek történelmét, sorsát, mint a magyar – kezdte beszédét

Rétvári Bence

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára. „Nincs talán másik 2 ország, amely hasonlóképpen szakíttatott három részre, az egyik 150, a másik 123 évig. Talán pont ezért a lengyel függetlenség napján itt Magyarország az a pont, ahol a leginkább megértik, mint jelent a nemzeti függetlenség” – fogalmazott a politikus. Rétvári különleges alkalomnak nevezte a Katyń requiem ősbemutatóját, hiszen egy magyar zeneszerző tudja megjeleníteni érzelmileg a zene nyelvén azt, amit a lengyeleknek a katyńi tragédia jelent. Beszéden kitért arra is, hogy a két népet a történelmi sorsuk mellett az erős hit is összeköti, mint nemzetmegtartó erő. A lengyelséget is sok történelmi tragédián az erős kereszténysége, erős katolicizmusa segítette át, akárcsak a magyarságot. Hozzátette, ma már az Alaptörvényünk is tartalmazza, hogy nemzetmegtartó erő volt a magyarság számára a kereszténység.

katyni_verengzesre_emlekeztek90_gs

Felsorolta, hogy Katyńban a katonaság részéről mennyi és milyen beosztású embert végeztek ki, hangsúlyozva, hogy népirtásról beszélhetünk, hiszen nem egyes embereket ítéltek el, mint ahogy megszoktuk egy normál bírósági eljárásban, hanem a nemzethez, annak gerincéhez tartozás volt az a „bűn”, mi miatt kivégezték őket a katyńi erdőben. „Az akkori szovjet hatalomgyakorlás az volt, hogyha szükség van arra, hogy terrort gyakoroljak, és ezzel fenntartsam a hatalmamat, akkor akár 22 ezer embert is kivégezhetek egy erdőben, mert ez szükségszerű a kommunizmus fenntartása szempontjából. Ettől totális ez a diktatúra” – ismertette Rétvári Bence az akkori szovjet hatalomgyakorlás elvét. Párhuzamot vont a magyar történelemmel is, mint elmondta, amikor Recskre megérkeztek a bevagonírozott foglyok, elvették az irataikat és elégették, mondván, velük nem kell elszámolniuk fogva tartóiknak, s ugyanezt élték meg Katyńban, csak onnan senki sem térhetett haza. A parlamenti államtitkár közölte, azért kell a történelemnek ezeket az eseményeit is megismernünk, mert ha valaki nem ismeri azt, megeshet, hogy megismétlődik. „Mint minden totális diktatúra, így a szovjet diktatúra sem akart mást a katyńi vérengzéskor, mint megtörni a nemzet gerincét. Nemcsak megfélemlíteni, hanem megsemmisíteni azokat az embereket, akik független, szabadon gondolkodó, jogállami Lengyelországnak az alapjait képezhették volna” – fogalmazott Rétvári Bence. Emlékeztetett, nem lehetett sírhelye ezeknek az embereknek, nem kaphattak végtisztességet, és még csak beszélni sem lehetett róluk, akárcsak a magyar hősökről sem 59 évvel ezelőtt, 1956. november 4-e után, a forradalmat követő napokban.

Új történelmi korszak kezdetén vagyunk

„A magyarságnak és a lengyelségnek az összetartozása minden történelmi sorsforduló idején fontos. Méltán gondolhatjuk úgy, hogy most is valami hasonlónak a kezdetén vagyunk, valamilyen más történelmi időszaknak a kezdetén. Hiszen ha végignézzük az emberiségnek a történelmét, akkor a nagy korszakoknak a végét, más korszakoknak a kezdetét sohasem technikai vívmányok, gépek jelölték, hanem nagy embertömegek” – szögezte le a politikus. Úgy értékelte, most is mintha hasonlót figyelhetnénk meg, óriási embertömegek jelentkeznek Európában. Hozzátette, amikor valami érezhetően változik a világban, akkor a lengyelség és a magyarság ismét egymásra talál. „Elmondhatjuk, hogy az Európai Unión belül ennek az új korszaknak a kezdetén, a népvándorlás időszakában olyan mértékű népvándorlás valósult meg, mint semmilyen más EU-s tagország esetében. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együtt védi az unió határait” – jelentette ki hozzátéve, hogy e négy ország együttműködése nem gazdaságról, tőkéről vagy pénzről szól, hanem civilizációról, identitásról. Rétvári szerint épp ezért kijelenthető, hogy a lengyel és a magyar testvériességnek, érzelmi kapcsolatoknak nemcsak múltja, hanem jövője is van.

katyni_verengzesre_emlekeztek95_gs

A beszédek után csendült fel

Király László

zeneszerző és

Polner Zoltán

költő

Katyń requiem

című műve a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus, valamint két szólista, a szoprán

Somogyvári Tímea Zita

és a bariton

Andrejcsik István

előadásában,

Gyüdi Sándor

vezényletével.

A nemzethez, annak gerincéhez tartozás volt a "bűn" - a katyńi népirtás áldozataira emlékeztek vasárnap a dómban. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=587373

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.