Gazdaság

OTP: idén járnak le az első, 2010-ben kötött tartós befektetési számlák

OTP: idén járnak le az első, 2010-ben kötött tartós befektetési számlák

2015. november 15., vasárnap
OTP: idén járnak le az első, 2010-ben kötött tartós befektetési számlák

Az OTP Banknál 2010-ben közel 20 ezer tartós befektetési számlát (tbsz-t) nyitottak, amelyeknek több mint 90 százaléka jelenleg is élő számla, azóta pedig további 60 ezer befektető választotta az adóoptimalizálásnak ezt a formáját - mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója az MTI-nek.

Az igazgató kifejtette: "az OTP Bank 2010-es tbsz-szel rendelkező ügyfelei összesen kétmilliárd forint adót takarítottak meg azáltal, hogy az elmúlt öt év befektetési hozamaira nem kell megfizetniük a 16 százalékos szja-t és 2013 óta az eho-t". A most lejáró tartós befektetési értékpapír számlák tulajdonosai, akik 2010-ben nyitottak tbsz-t, átlagosan fejenként 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év alatt. Másképpen megközelítve, azok az OTP-ügyfelek, akik 2010-ben hagyományos értékpapírszámlán helyezték el a befektetésüket, és azóta nem vették ki a számlájukról a pénzt, 2,5 milliárd forint adót fizettek be a hozamok után, amit, ha tbsz-t nyitottak volna, meg tudtak volna takarítani - sorolta

Nyitrai Győző

a tbsz előnyeit. Kifejtette: összesen 431 milliárd forintnyi megtakarítást és befektetést tartanak tbsz-en az OTP Bank ügyfelei. Az ebből idén lejáró 79 milliárd forint megtakarítás tulajdonosai november 17. és december 31. között nyilatkozhatnak arról, hogy továbbra is tbsz-en szeretnék tartani a befektetéseiket. Ezzel azt érik el, hogy a következő befektetési ciklusba az idei év is beszámít majd, és így egy évvel korábban érvényesíteni tudják a teljes adómentességet. "Minden érv amellett szól, hogy szánják rá az ügyfelek a szükséges 10 percet a nyilatkozatra vagy egy új tbsz megnyitására, annak érdekében, hogy biztosítani tudják maguknak a következő öt évre az adómegtakarítás lehetőségét" - mondta Nyitrai Győző. A 2010-ben nyitott tartós befektetési számla (tbsz) tulajdonosoknak az év végéig nyilatkozniuk kell arról, hogy meghosszabbítják a tbsz-t, ellenkező esetben a termékek lejárnak, s a számlákról sima értékpapírszámlára kerülnek át a megtakarítások, és onnantól már nem jár a termékhez kapcsolt adókedvezmény. Pedig az adóelőny jelentős lehet - az ügyfél 3 év után 16 helyett 10 százalékos kamatadó mellett veheti fel a pénzét, 5 év után - a lejáratkor - kamatadó-mentes a pénzfelvétel. A hosszabbítás esetén csak a megújítástól számított hozamra kell adót fizetni, a korábban elért hozam adókedvezményét már "zsebre teheti" az ügyfél. A hosszabbítás mellett szól az is, hogy lejárat után az értékpapír-számlákra visszavitt befektetéseket már nem lehet új tbsz számlákra helyezni, mivel a törvény értelmében a tbsz-számlákat csak pénzzel lehet nyitni és a számlákon elhelyezett pénzösszegből lehet különböző befektetéseket (befektetési alap, részvény) venni. Az OTP Banknál a tbsz számlákon elhelyezett megtakarítások átlagösszege 2,7-2,8 millió forint. A számlák 20-20 százalékát nyitotta 40 év alatti és 60 év feletti ügyfél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.