Egyház

Nyolcszáz éves a Domonkos-rend

Nyolcszáz éves a Domonkos-rend

2015. november 7., szombat
Nyolcszáz éves a Domonkos-rend

Jubileumi évvel ünnepli alapításának nyolcszázadik évfordulóját a Domonkos-rend, az eseménysorozat világszerte, a rend minden templomában ma, a Domonkos-rendi szentek emléknapján nyitnak meg.

Ez alkalomból

Bosák Nándor

püspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója mutat be szentmisét Debrecenben, a Domonkos-rend Szent László-templomában este hat órakor - tájékoztatta az egyházmegye sajtószolgálata az MTI-t. A

Szent Domonkos

által alapított Prédikátor Testvérek Rendjét (Ordo Fratrum Praedicatorum), közismert nevén a Domonkos-rendet 1216. december 22-én kelt bullájával szentesítette

III. Honoriusz

pápa. Magyarországon a domonkosok 1221-ben telepedtek le. Az első kolostorokat Székesfehérvárott, Győrben, Esztergomban, Pécsett és Budán alapították. A török uralom idején a rend szinte teljesen megsemmisült, ezért a 16. század végétől a megmaradt kolostorokat szervezetileg más tartományokhoz csatolták. A 17. században a rend újjáéledt Magyarországon. A magyar domonkosok 1938-ban hoztak létre önálló tartományt. A szerzetesrendek 1950-es felszámolásakor 85 magyar domonkos szerzetes élt Magyarországon. A jelenlegi, 1989 után újraalapított magyar rendtartománynak Szentendrén, Sopronban és Debrecenben működik rendháza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.