Közélet

Megjelent Horthy Miklósné naplója

Megjelent Horthy Miklósné naplója

2015. november 12., csütörtök
Megjelent Horthy Miklósné naplója

Megjelent Horthy Miklós feleségének naplója, amelyet a család németországi fogsága alatt vetett papírra. A kötetet csütörtökön mutatták be Budapesten.

A bemutatón

Bern Andrea

történész, a kötet szerkesztője elmondta: a három vékony füzetből álló naplót a Horthy-család hagyatékában találta Dél-Angliában. A történész még 2014 tavaszán érkezett Angliába a hagyaték feldolgozására, és a munka során találta meg a pincében, egy váza mögött azt a dobozt, amelyből a napló is előkerült. A volt kormányzó felesége Bajorországban, Szálasi Ferenc hatalomátvétele és a Horthy-család Németországba hurcolását követően, 1944. november 6-án vetett papírra a napló első mondatát, és 1945 decemberében fejezte be a harmadik kötet. Elsősorban a személyes történéseket rögzítette, politika, vagy érzékeny információ szinte egyáltalán nincs a gondolatok között - mondta a történész, aki megjegyezte, hogy a kötet visszafogottságából arra lehet következtetni,

Horthy Miklósné

tartott attól, hogy a napló rossz kezekbe kerülhet. Bern Andrea szerint több dokumentum és levél is előkerült a hagyatékból, amelyek feldolgozása még folyamatban van. Horthy Miklósné levelezett több akkori politikussal, sőt még XII. Pius pápával is.

Horthy István Sharif

, a kormányzó unokája, aki - bár nagyon fiatalon - tanúja volt a család hányattatásának a németországi fogságban, elmondta: nagymamája valószínűleg saját magának készítette a naplót, és azért nincs benne politikai vonatkozású információ, mert egyébként sem szerette ezt a témát. Horthy István hároméves volt, amikor a családot Budapestről elhurcolták a németek, de - mint megjegyezte - élénk emlékei vannak arról az időszakról. Emlékei szerint Horthy Miklósné "nagyon fegyelmezetten" vezette a naplót, viszont biztonsági okokból kihagyta belőle azokat az információkat, amelyeket úgy ítélt meg, árthatnak a rokonainak. A bemutató kapcsán az MTI-vel megosztott háttérinformációk szerint a Horthy-család dokumentumait, levelezését, fényképeit hosszú évtizedeken át őrizte Gróf

Edelsheim-Gyulai Ilona

,

Horthy Miklós

idősebb fiának özvegye. Miután 2013-ban elhunyt, a hagyaték fiára, ifjabb Horthy István Sharifra szállt. Horthy Miklós unokája úgy döntött, hogy történész szakértők bevonásával elkezdi feldolgozni a hagyatékot. A család folyamatosan dolgozza fel az előkerült dokumentumokat, amelyeket szakértők segítségével kötetekbe is rendeznek. A Horthy-család a Libri Könyvkiadóval kötött megállapodást a családi dokumentumok folyamatos magyarországi megjelentetéséről. Ennek első lépéseként jelenik most meg Horthy Miklós feleségének naplója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.