Közélet

Korrupcióval vádolt rendőrök álltak bíróság elé Szegeden

Korrupcióval vádolt rendőrök álltak bíróság elé Szegeden

2015. november 24., kedd
Korrupcióval vádolt rendőrök álltak bíróság elé Szegeden
biro_birosag_jogasz_ugyved

Nyolc, korrupcióval vádolt rendőr pere kezdődött meg kedden a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa előtt.

A vádirat szerint a rendőrök közül hatan útdíjellenőrző, ketten pedig baleseti helyszínelő szolgálatot láttak el tavaly március 24. és június 10. között az M43-as autópályán. Utóbbiak feladata volt az is, hogy a gépkocsis járőrözés mellett segítsék az útdíjellenőrzőket az igazoltatásoknál. A vádlottak a szolgálatuk során - összesen kilencven esetben - a vádhatóság szerint pénzt fogadtak el a megállított személygépkocsik, teherautók vezetőitől. A kenőpénzért cserébe - hivatali kötelességüket megszegve - legtöbbször nem ellenőrizték a nyilvántartásokban a gépjárművek és a sofőrök adatait, és többször előfordult az is, hogy a rendőr fújta meg az alkoholszondát a vezető helyett. A vádlottak a bankjegyeket - amelyek között 50-100 eurós címletek is előfordultak - az alsónadrágjukban, a zoknijukban, a zseblámpájukban, illetve a szolgálati gépjárműben rejtették el. Az ügyész valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását kérte. A vádlottakat tavaly júniusban - amint ez az egyik vallomásból a tárgyaláson kiderült - egy állománygyűlésen vették őrizetbe, a szolgálati jogviszonyuk szeptemberben szűnt meg. A tárgyaláson valamennyi vádlott megtagadta a vallomástételt, és kettejük kivételével a bűncselekmények elkövetését is tagadták. Az eljárás során csupán három vádlott tett érdemi vallomást, ezek abban egyeztek, hogy a lebukás veszélyének csökkentésére csak külföldieket állítottak meg, és kisebb szabálytalanságok - például a tompított fény használatának elmulasztása - miatt fogadtak el pénzt azért, hogy ne szabjanak ki bírságot. A nap végén a kapott összeget a járőrpárok tagjai elfelezték. Az egyik vádlott azt állította, szolgálatonként 30-40 eurót, egy másik szerint 100-120 eurót szedtek össze fejenként. Az egyik, baleseti helyszínelőként dolgozó férfi a meghallgatása során azt mondta, nem szeretett közös szolgálatban lenni két vádlott-társával, mert ők nagyon gátlástalanok voltak. A tárgyaláson levetítettek egy felvételt, amelyet a rendőrök szolgálati gépkocsijának belsejében és a jármű tetején elhelyezett rejtett kamerákkal készítettek. Ezen látszott, ahogy a vádlottak a sofőröktől kapott okmányokból bankjegyeket vettek ki, majd azokat elrejtették.

Némi készpénzért cserébe a rendőrök "elfejeltették" ellenőrizni az autósokat - bíróság lett a jutalmuk.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=591606

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.