Gazdaság

Könnyebb lesz a zártkerti ingatlanok adásvétele

Könnyebb lesz a zártkerti ingatlanok adásvétele

2015. november 23., hétfő
Könnyebb lesz a zártkerti ingatlanok adásvétele

Kikerülhetnek a zártkerti ingatlanok a földforgalmi törvény hatálya alól, a zártkerti tulajdonosok 2016. december 31-ig kérhetik az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanuk művelés alól kivett területként történő átvezetését, ami megkönnyíti az adásvételüket - hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A szaktárca hétfői közleményében ismerteti: az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény zártkerti szabályozást érintő módosítása május 2-án lépett hatályba, az eljárás részletszabályait tartalmazó FM-rendelet pedig november 30-án fog. Az új zártkerti szabályozással a nem eredeti céljuknak megfelelően használt zártkerti ingatlanok a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény hatálya alól kikerülve, tényleges funkciójuknak (például lakóingatlan, üdülő) megfelelően vehetnek részt az ingatlanforgalomban. Ennek következtében a zártkerti ingatlanok adásvételének ügyintézési ideje jelentősen lerövidül, a zártkertek könnyebben megszerezhetővé és eladhatóvá válnak - írja közleményében a szaktárca. A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás díjmentes, a soron kívüli eljárásért azonban ingatlanonként 10 ezer forint díjat kell fizetni. A zártkerti ingatlan művelési ágának megváltozását a tulajdonos(társak) kérelme alapján vezeti át az ingatlanügyi hatóság. A kérelmet - amely a

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kozigazgatasi-allamtitkarsag/hirek/foldhivatali-formanyomtatvanyok

menüpontból, valamint a Földhivatali Portálról (

www.foldhivatal.hu

) is letölthető - az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtani. Ha a tulajdonos helyett meghatalmazott jár el, meghatalmazás benyújtása is szükséges. Közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan esetén a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát, amely nem minősül bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak, így nem kell ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratba foglalni. A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás nem mentesíti a tulajdonost a zártkerti ingatlanon fennálló építmény ingatlan-nyilvántartási feltüntetéséhez szükséges más hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettsége alól - figyelmeztet a szaktárca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.