Közélet

Illegális bevándorlás - Simicskó: több mint 400 tartalékos segíti a honvédséget

Illegális bevándorlás - Simicskó: több mint 400 tartalékos segíti a honvédséget

2015. november 11., szerda
Illegális bevándorlás - Simicskó: több mint 400 tartalékos segíti a honvédséget

Jelenleg 454 tartalékos katona segíti a migránshelyzet kezelésével összefüggő feladataiban a Magyar Honvédséget - számolt be a honvédelmi miniszter szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Simicskó István

kifejtette: több mint ötezer katona vesz részt a határvédelmi feladatokban. Jelenleg összesen 801 tartalékos katona van szolgálatban, közülük több mint 400-an a - szövetséges erőknek a déli határ védelmében szerepvállalást engedélyező - Közös Akarat elnevezésű feladattal.

Benkő Tibor

vezérkari főnök hozzátette: vannak, akik a határokon segítik a honvédség munkáját, többen a saját kérésükre. Simicskó István ismét hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy mozgósították volna a tartalékosokat. Az ugyanis - mint megjegyezte - a békeidőszakról egy háborús, "hadi helyzetre" való átállást jelentene. A honvédelmi miniszter beszámolóját azzal kezdte: most már idejétmúlt azzal foglalkozni, hogy szükség van-e tartalékos rendszerre. Különösen amióta megszűnt a sorkatonai szolgálat, a tartalékos rendszer nagyban erősíti a honvédség és a társadalom kapcsolatát. Jelenleg mintegy 5500-an vannak tartalékos állományban. 2011-2012 óta folyamatos a behívásuk, és kiképzésük is folyamatos. A bizottsági ülésen több ellenzéki képviselő -

Demeter Márta

(MSZP),

Vadai Ágnes

(DK) és

Kónya Péter

(független) - is firtatta, hogy a tartalékosok között hányan vannak azok a korábban korkedvezménnyel nyugdíjba vonult katonák, akik szolgálati járandóságosok lettek, ezért anyagi szempontok miatt, kényszerből lettek tartalékosok. Simicskó István azt mondta: nem érdemes belemenni a vitába, hogy ki, milyen szándékkal lépett a rendszerbe. Voltak "helyzetek, döntések", amelyek nyomán elindult a tartalékos rendszer kiépítése. A tartalékos állomány átlagéletkora 47-48 év - mondta a miniszter. Közölte, hogy a szolgálati járandóságosok aránya a tartalékos állományban valóban jelentős, mintegy 70-75 százalék. Ők hamarosan kiöregszenek a rendszerből, ezért is dolgoznak azon, hogy a volt szerződéses katonákat, s különösen a fiatalokat is megszólítsák. A miniszter azt mondta: rövidesen a kormány elé is beterjesztik azt a koncepciójukat, amely a tartalékos rendszer hosszú távú fenntarthatóságáról, stabilizációjáról szól. Ennek része, hogy a honvédelemhez kapcsolódó sportágakkal összefüggésben is szeretnének nyitni a fiatalok felé. Az ellenzéki képviselők valamennyien üdvözölték azt a tervet, hogy a tartalékos rendszerbe minél több fiatalt vonjanak be. Ezzel kapcsolatban Demeter Márta megjegyezte: a munkáltatók számára is ösztönzőket kellene kínálni, hogy támogassák a tartalékos rendszert. Ezzel együtt Demeter Márta és Vadai Ágnes is felhívta a figyelmet a szélsőséges, például idegenellenes nézeteket vallók kiszűrésének fontosságára. Demeter Márta azt mondta: a pszichológiai vizsgálatot nem tartja elegendőnek. Kiemelte, hogy a tartalékosok kiképzésük során éleslövészeten is részt vesznek. Vadai Ágnes azt is megkérdezte, hogy milyen átvilágításon esnek át a katonák. A DK-s politikus ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy véleménye szerint vannak olyan, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett jobbikos politikusok, akikről úgy véli, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.