Közélet

Félidőnél a Magyar Honvédség balti légtérvédelmi missziója

Félidőnél a Magyar Honvédség balti légtérvédelmi missziója

2015. november 8., vasárnap
Félidőnél a Magyar Honvédség balti légtérvédelmi missziója

Félidejéhez érkezett a Magyar Honvédség balti légtérvédelmi (Baltic Air Policing) missziója. A Baltic Air Policing 39. váltása idén szeptember elsején vette át a balti országok közös légterének őrzését az olasz és norvég katonáktól - olvasható a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar honvédek a németekkel közösen december végéig védik Litvánia, Észtország és Lettország légterét, a három NATO-tagország ugyanis nem rendelkezik vadászgépekkel. Az előzetes terveknek megfelelően a katonák egy részének váltása is megtörtént. A hazatérők helyére érkezők két AN-26-os szállítógép fedélzetén utaztak ki a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról a litvániai Siauliai Légi Bázisra. A HM közleménye szerint a Magyar Honvédség légiereje első alkalommal lát el ilyen feladatot. A vadászpilóták és repülőműszaki katonák a második világháború óta először állomásoznak külföldi légi bázison és vesznek részt gyakorló, illetve éles küldetéseken. A Siauliai Légi Bázison négy magyar JAS-39 Gripen vadászgép és a váltás több mint 80 fős állománya teljesít szolgálatot - írta a HM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.