Bulvár

Elbocsátotta a "klímaszkeptikus" meteorológust a francia közszolgálati tévé

Elbocsátotta a "klímaszkeptikus" meteorológust a francia közszolgálati tévé

2015. november 2., hétfő
Elbocsátotta a "klímaszkeptikus" meteorológust a francia közszolgálati tévé

Egy hónappal a párizsi ENSZ-klímakonferencia előtt a francia közszolgálati televízió elbocsátotta azt a meteorológust, aki könyvében bagatellizálta a globális felmelegedés következményeit.

Philippe Verdier

, a France Télévisions konszern meteorológiai osztályának vezetője, a France 2 csatorna időjárás-előrejelzésének műsorvezetője maga jelentette be, hogy megkapta a felmondólevelet. Ezt a köztelevízió is megerősítette. Az interneten vasárnap közzétett felvételen Verdier emlékeztet arra, hogy a köztévé két héttel ezelőtt letiltotta a képernyőről, miután október 1-jén megjelent Climat Investigation (Éghajlatnyomozás) című könyve, amely heves vitákat váltott ki. "Ma reggel kaptam egy levelet. Úgy döntöttem, hogy önökkel és önök előtt nyitom ki ezt a levelet, mert ez a szólásszabadság és a tájékoztatási jog nevében mindenkihez szól" - mondja a könyve plakátja előtt álló, feketébe öltözött újságíró, majd kinyitja a borítékot és magában elolvassa a levelet, de egy szót sem szól, s nem is mutatja meg a levél tartalmát. Az újságíró Twitter oldalán a "France Télévisions elbocsátotta" felirat olvasható Verdier fotóján. A France Télévisions vezetése nem kívánta a felvételt kommentálni, az viszont köztudott, hogy a köztelevízió etikai szabályzata szerint senki használhatja fel a vállalat imázsa által kialakított hivatalos státuszát személyes véleménye közvetítésére. A Climat Investigation című könyvben Verdier, aki nem klímaszakértő, kétségbe vonja az Éghajlat-változási Kormányközi Testületet (IPCC) alkotó nemzetközi szakemberek feddhetetlenségét. A szerző, aki elutasítja magával kapcsolatban a "klímaszkeptikus" kifejezést, védelmébe veszi a felmelegedés számos "kedvező következményét". Felhívja a figyelmet arra is, hogy a tudósok "bizonytalanok" elméleteikkel kapcsolatban. Éghajlatszakértők egybehangzóan hangoztatják, az éghajlatváltozásnak hosszabb távon tragikus következményei lesznek, ha semmi sem történik a globális felmelegedés féken tartása érdekében. Philippe Verdier könyvében "manipulált tudósokról", "elvakult médiáról" és haszonleső civil szervezetről beszél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.