Közélet

Azonnali haderőreformot, létszámbővítést sürget az MSZP

Azonnali haderőreformot, létszámbővítést sürget az MSZP

2015. november 22., vasárnap
Azonnali haderőreformot, létszámbővítést sürget az MSZP

Azonnali haderőreformot, a Magyar Honvédség létszámának feltöltését, technikai eszközeinek modernizációját és a működési forrásainak növelését követeli a kormánytól az MSZP.

Demeter Márta

, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: "egyre veszélyesebbé váló világunkban" egyértelműen felértékelődik a fegyveres erők szerepe. A bővülő feladatok ellátása már rövid távon is elképzelhetetlen a jelenlegi létszámhiány mellett - hangsúlyozta Demeter Márta, aki a vezérkari főnök tájékoztatására hivatkozva azt mondta: a Magyar Honvédség jelenlegi, békeidőre előírt 29 ezer 700-as létszámából mintegy 5500 katona hiányzik. Az MSZP-s politikus azt mondta: a katonák tényleges száma évek óta csökken. A zárszámadási törvények tanúsága szerint a szerződéses katonák átlagos éves létszáma 2009-ben még 5950 volt, ez 2014-re több mint 15 százalékkal csökkent. Ráadásul 2010 után a védelemre fordított források is "mélypontra süllyedtek" - tette hozzá. Demeter Márta elmondta: a héten az Országgyűlés olyan "honvédelmi tárgyú salátatörvényt" tárgyalt, amely "alkotmányos elveket és az érintettek alapvető jogait semmibe véve" lehetővé tenné a honvédség állományának "extrém túlterhelését". Kifejtette: a kormány, törvényjavaslata elfogadása esetén, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a katonák korlátlan mértékű túlszolgálatra és korlátlan mértékű készenléti szolgálatra lennének kötelezhetők, akár a minimális pihenőidő biztosítása nélkül is - hangsúlyozta a politikus. "Ráadásul minderről teljesen alkotmányellenesen, egy feles törvényben akarnak rendelkezni" - jegyezte meg. Az MSZP-s képviselő szerint a jelenlegi helyzetben a Magyar Honvédség "óriási létszámhiánya" jelentős biztonsági kockázatot jelent. Mindezek nyomán az MSZP országgyűlési határozatot nyújtott be a Magyar Honvédség létszámának feltöltéséről - jelentette be Demeter Márta. A Demeter Márta és képviselőtársa,

Harangozó Tamás

által jegyzett javaslatban rögzítik, hogy miközben a Magyar Honvédség létszáma "évről évre sorvad", addig az elmúlt években Magyarország és az egész Európai Unió biztonsági környezetében rendkívül kedvezőtlen változások történtek. A határozati javaslatban konkrét határidők megjelölésével arra köteleznék a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a Magyar Honvédség létszámhiányának megszüntetéséért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.