Gazdaság

Arany Világtanács: kétéves csúcson a világ aranyfogyasztása

Arany Világtanács: kétéves csúcson a világ aranyfogyasztása

2015. november 14., szombat
Arany Világtanács: kétéves csúcson a világ aranyfogyasztása

Kétéves csúcsot, 1120,9 tonnát ért el a világ aranyfogyasztása a harmadik negyedévben, ez 8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakáénál - ismertette Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az Arany Világtanács legfrissebb adatait az MTI-vel.

Juhász Gergely

elmondta: a befektetési céllal vásárolt aranyból 27 százalékkal több, 230 tonna talált gazdára. Az aranyrudak és -érmék vásárlása harmadával nőtt az idei harmadik negyedévben, elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően, ahol a vételek öt éve nem látott magas szintre, 33 tonnára ugrottak, ez 207 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vezérigazgató rámutatott: a görög adósságválsággal, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti feszültséggel kapcsolatos aggodalmak hatására Európában is több befektető menekítette pénzét aranyba, vételeik 35 százalékkal, 61 tonnára nőttek. Még ennél is jobban, 70 százalékkal, 52 tonnára ugrott a kereslet Kínában, amit a júliusi alacsony, unciánként (1 uncia=31,1035 gramm) 1100 dollár alatti aranyárak fűtöttek, de az augusztus közepi pekingi valutareform is kedvezően hatott. Az indiai aranybefektetések 2014 harmadik negyedéve óta először emelkedtek, 6 százalékkal 57 tonnára. Az aranyékszerek iránti igény 632 tonna volt a harmadik negyedévben, 6 százalékkal magasabb a 2014. július-szeptember közötti 594 tonnánál. Az indiai, a kínai, az amerikai és a közel-keleti háztartások éltek leginkább a nyári alacsony árak teremtette kedvező vételi lehetőséggel. Indiában a közelgő fesztiválszezon miatti vásárlások 15 százalékkal, 211 tonnára nyomták fel az ékszerkeresletet, míg az USA-ban 2 százalékkal, 26 tonnára, Kínában 4 százalékkal, 188 tonnára, a Közel-Keleten 8 százalékkal, 56 tonnára. Az ipari aranykereslet 4 százalékkal 84 tonnára csökkent, miután fokozódott a nyomás a szektor szereplőin, hogy alternatívákat keressenek, olcsóbb anyagokat használjanak a technológiai alkalmazásokban - közölte Juhász Gergely. A központi bankok már egy negyedév híján közel 5 éve több sárga nemesfémet vesznek, mint amennyit eladnak. A 175 tonnás idei harmadik negyedévi nettó összes vételeik megközelítették a 2014. július-szeptemberi időszak rekordját, többek között Kína és az Egyesült Arab Emirátusok jegybankjai révén. Ennek ellenére változatlanul Oroszország központi bankja a legnagyobb aranyvásárló. A Magyar Nemzeti Bank aranytartaléka 1992 óta változatlan, mintegy 3 tonnát tesz ki. Az összes aranykínálat mindössze 1 százalékkal emelkedett, 1100 tonnára. Az aranybányászat enyhén csökkent, 1 százalékkal 828 tonnára, a sárga nemesfém újrahasznosítása is tovább esett a harmadik negyedévben, 6 százalékkal 252 tonnára - közölte az Arany Világtanács.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.