Sport

Amerikai futball: újra szórják a touchdownokat Szegeden + FOTÓK

Amerikai futball: újra szórják a touchdownokat Szegeden + FOTÓK

2015. november 30., hétfő
Amerikai futball: újra szórják a touchdownokat Szegeden + FOTÓK
amerikai-foci-szeged-mj 082

Touchdown, interception, fumble, first down, field goal - néhány kifejezés, ami az amerikai futball kedvelőinek jóformán a hétköznapi nyelvhasználatot jelenti. A sportág követői a nemrég megalakult Szeged Templarsnak köszönhetően újból űzhetik ezt a sportágat, a kezdetekről beszélgettünk a csapat támadóegységének koordinátorával, Haiter Györggyel.

Kilenc évig működött Szegeden amerikai futball csapat, azonban a Szeged Bats nem tudta folytatni működését, ezáltal klub nélkül maradtak a Tisza-parti "tojásfoci" művelői. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a nemrégiben alakult új együttes, a Szeged Templars, amely minden érdeklődőt szeretettel vár - 16 éves kor felett bárkit szívesen látnak az edzéseken, testsúlytól és magasságtól függetlenül, hiszen ahogy fogalmaznak is, itt garantáltan mindenki megtalálja a helyét a csapatban. „Először csak a közösségi oldalon beszélgettünk erről, hogy kellene egy amerikai foci csapatot alapítani Szegeden, mert korábban kilenc éven át működő Szeged Bats megszűnt. Másfél év után volt rá igény, hogy legyen másik csapat, végül hárman összefogva, májusban kezdtük el szervezni, szeptember elsején pedig már megtartottuk az első edzésünket” - fogalmazott a kezdetekről

Haiter György

, a csapat támadó-koordinátora. A Templarsban keretét mintegy 25 fő alkotja jelenleg, ami húsz játékosból és öt segítőből áll. Heti három alkalommal tréningeznek, valamint a játékosok önszorgalomból otthon is végeznek erősítő edzéseket. A közös gyakorlások látogatottsága 60-70%-os. „Felmerült az a kérdés, hogy folytassuk-e úgy, mint Szeged Bats, de nem lehettünk a jogutódjai, ezért elkezdtünk keresgélni Szeged jelképei között. A Dóm térre eset a választás, ezért úgy gondoltuk, valami szakrális jelképet kell keressünk, így lett a Templars – így mint modern lovagok a páncélban harcolunk a pályán” - mondta el a névválasztás kapcsán a korábban a Fehérvár Entronersben játszó Haiter György, aki egy térdsérülés miatt kényszerült a pályán kívülre. A székesfehérvári csapat lesz egyébként az országban az első, amelyik saját szabványpályával rendelkezik majd.

amerikai-foci-szeged-mj 087

A közeljövővel kapcsolatban Haiter György kifejtette, elsősorban egy stabil keretet szeretnének kialakítani, valamint a srácok megfelelő felkészítésére helyeznék a hangsúlyt, az első edzőmeccsüket pedig márciusban ejtenék meg, ami után építenék tovább a csapatot, és ha minden jól menne, akkor az ősszel már terembajnokságokra is nevezne a Szeged Templars. A klub tárgyalásokat folytat az EHÖK-kel is terembérlésre és esetleges anyagi támogatásra vonatkozólag is, nem mellesleg az egyetem egyfajta utánpótlást is biztosíthatna a csapatnak.

Biztosított a felszerelés

Legutóbb 2011 októberében játszottak amerikai futball mérkőzést Szegeden, így a Templarsnál a felől érdeklődtünk, tervezik-e a későbbiekben, hogy nagypályán is megmérettessék magukat. "Minden a keretlétszámtól függ, egy nagypályás bajnoksághoz alsó hangon 35 ember kellene, illetve fontos még a felszerelés, ami nem olcsó. Az alap, amit be kell szerezniük a játékosoknak, az a vállvédő és a sisakvédő, ezen kívül számtalan protektor van. Nem olcsó sport, 100 ezer forint körül vannak az alap felszereltségek, amit mindenkinek be kellene szereznie, aki komolyan gondolja. Az aréna és a nagypályás foci között rengeteg különbség van, ezért ehhez megfelelő felkészültség is kell” - válaszolta Haiter György. A sportág iránt érdeklődők ugyanakkor a Templars edzésein ingyenesen használhatják a klub által biztosított felszerelést, de a későbbiekben is segítenek beszerezni a szükséges kellékeket.

amerikai-foci-szeged-mj 058

Az amerikai focit most elkezdők előtt már akadnak szegedi példák is: a magyar válogatottban több szegedi játékos is bekerült, amire büszkék is a Tisza-parti futballisták. A Templarsnál a támadósort irányító Haiter György mellett a védelmet Kaldenecker Zsolt vezeti, már a jó hangulatú edzések is összehozták a keret tagjait. "Az amerikai fociban ez tradíció, nem egyéniségek küzdenek a pályán, hanem csapatok. A srácok egymás nélkül nem mennének semmire. Ez nem kislánysport, rengeteg megterheléssel jár, megfelelő felkészültség nélkül senkit nem engedünk a pályára. Sok erőnléti edzésen kell részt venni, rengeteg gyakorlatot kell otthon végezni, egy ütközés is rengeteg erőt vesz ki az emberből. Az, hogy együtt szenvednek, összehozza a pályán a srácokat” - tette hozzá Haiter György. A csapat tagjai közül egyébként igen sokan a Templarsban fociznak először, azaz itt ismerkednek meg a sportág alapjaival. Haiter György úgy véli, a klub jövőjét tekintve nagy előnye Szegednek, hogy egy egyetemi városról beszélünk, hiszen akik fiatalon elkezdik ezt a sportot, később elérnek egy olyan választáshoz, hogy vagy folytatják az amerikai focit, és elhelyezkednek valahol, ami mellett tudnak sportolni, vagy pedig továbbtanulnak, ami által abba kell hagyniuk az amerikai focit, hogy az iskolára tudjanak koncentrálni. "Szeged ebből a szempontból nagyon jó, aki itt akar játszani, annak nem kell felhagynia a tanulással” - fejtette ki Haiter György. Aki csatlakozni szeretne a csapathoz, az a klub

facebook oldalán

keresztül is megteheti, illetve személyes jelentkezésre is van mód az edzések (hétfő és csütörtök 17.45, szombat 10 óra) ideje alatt.

Ismét van amerikai futball csapat a városban: megalakult a Szeged Templars.http://szegedma.hu/?p=592146

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.