Írjon nekünk

Sport

Labdarúgás: Böde vagy nem Böde? – szegedi esélylatolgatás a norvég-magyar elé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

magyarorszag_feroer_szigetek015szl

Csütörtök este az elmúlt közel két évtized legfontosabb selejtezős párharcának első félvonását játssza a magyar labdarúgó-válogatott Oslóban. A norvégok elleni csörte előtt a szegedi futball szereplőit kértük, hogy állítsák össze, szerintük mely tizenegy érhetné el a legjobb eredményt az északi katlanban.

Mint ismeretes, a magyar csapat utoljára az 1998-as világbajnokság kapcsán jutott ennyire közel egy nagy tornán való szerepléshez, ám akkor a jugoszlávok végül 12-1-es összesítéssel ütötték el Csank János legénységét a pótselejtezőn. Ezúttal viszont csak némi balszerencse – és persze egy bődületes török szabadrúgás – kellett ahhoz, hogy hazánk fiai ne egyenesen ágon kerüljenek be a kontinensviadal immár kibővített, 24-es mezőnyébe. Maradt tehát egy utolsó nagy feladat, amit Dzsudzsákéknak mindenképpen sikerrel kell megoldaniuk, ha szeretnék végre megtörni a nemzeti tizenegy 1986 óta tartó negatív szériáját. A kihívás nemes, ebből fakadólag a tét is komoly, a honi futballtársadalom pedig lélegzetét visszafojtva várja, hogy 20.45-kor útjára induljon a labda az Ullevaal Stadionban.

A feszült várakozás közepette a szegedi labdarúgás szereplőivel beszélgettünk arról, miként állítanák össze az együttest, ha képzeletben átvehetnék Bernd Storck helyét a szövetségi kapitány posztján, illetve arról, a realitások talaján maradva mit várnak a kétségkívül nagy lehetőséget jelentő párharctól.

A formáció és hadrend – Paksi Péter (SZEAC Labdarúgó Akadémia, szakmai vezető)

sandorfalva_tape30_gs

Kérdésünkre Paksi Péter legelőször is kifejtette, habár a legtöbb szó hetek óta arról esik, mennyi esélye lehet a magyar csapatnak a továbbjutásra, véleménye szerint teljesen felesleges a százalékokkal dobálózni, mert ez a két mérkőzés mindenképpen a magyar játékosok pályafutásának legmeghatározóbb, legfontosabb momentumát fogja adni. Adott a lehetőség, hogy saját erejéből jusson ki Magyarország az Európa-bajnokságra, ennél nagyobb motivációt pedig semmi sem jelenthet. “Abban az esetben van esélyünk, ha a játékosok a két mérkőzésen közel a tudásuk legjavát hozzák. Ezen a két meccsen nem lehet mellébeszélni” – nyomatékosította. Kitért rá, a sorsolás abból a szempontból szerencsés, hogy a visszavágót rendezik Budapesten, ugyanakkor előtte idegenben csakis egy szoros eredmény elérése lenne az elfogadható. A SZEAC szakmai vezetője a norvég válogatottat erős, jó fizikumú, dinamikus csapatként jellemezte, amely bár a selejtezőcsoportjában vétett hibákat, összességében mégis egy erős hatosból jutott el idáig, legyőzve például a horvátokat is.

A 2013-as megyei bajnok Tápé mestere úgy foglalt állást, ha ő dönthetne, 4-2-3-1-es felállásban küldené pályára a nemzeti tizenegyet, az egyetlen ék mögött egy árnyékéket játszatva. Hozzátette, a kívánt szoros eredményhez szükséges, hogy a gárda ne csak védekezzen, de támadni is képes legyen, illetve megtalálja a két feladat közti megfelelő egyensúlyt. Ebben a hadrendben éppen annak a lehetőségét látja, hogy a védekezés és a támadás ne csússzon el. A két szélre Dzsudzsák Balázst és Németh Krisztiánt állítaná, akiknek természetesen vissza kellene zárnia a labda nélkül, ugyanakkor a támadások során személyükben két előkészítéshez is jól értő támadó állna rendelkezésre. Paksi Péter a Bursaspor üdvöskéje kapcsán megjegyezte, befelé cselezve képes lehet megnyitni a területet a mögötte felfutó hátvédnek, vagy akár tőle magától is várhatóak lennének a beadások, hiszen erős az egy az egy elleni szituációkban. Összességében azt várná a válogatottól, hogy a földön járatva a labdát építse támadásait, mert a norvégok ellen ez lehet a leginkább célravezető.

A szegedi szakember kiemelte, tetszett neki Nagy Ádám játéka a címeres mezben, az északírek ellen meggyőző produkcióval rukkolt elő a Ferencváros fiatal középpályása. Ennek megfelelően rá és Elek Ákosra számítana szűrőként, így Gera Zoltán egy sorral feljebb, az egy szem csatár mögött futballozna. A rutinos klasszis angliai légióskodása során többször szerepelt már árnyékékként, azaz nem lenne számára ismeretlen a poszt, sőt. A védelemmel kapcsolatban Paksi Péter elmondta, az eltiltott Juhász Roland rendkívül érzékeny veszteség, Leandróval pedig nem volt maradéktalanul elégedett az elmúlt meccseken, így inkább a Haladásban alapembernek számító Predrag Bosnjaknak szavazna bizalmat a balon. Legelölre pedig az a Priskin Tamás kerül az elképzelt kezdőben, akit mozgékonyabbnak tart Böde Dánielnél, továbbá fejjátékban erősebbnek Nemanja Nikolicsnál. Márpedig ez a két tulajdonság pont kapóra jöhetne a magas norvég bekkek gyűrűjében.

Paksi Péter az alábbi összeállításban küldené pályára a válogatottat Oslóban:

Priskin
DzsudzsákGeraNémeth
ElekNagy
BosnjakKádárGuzmicsFiola
Király

A kapus – Tombácz Róbert (Tápé ESK)

utc_tiszavolan_mj-133

“Elég elfogult vagyok Király Gabival szemben, mert azt hiszem, az a pályafutás, amely mögötte áll, példaértékű lehet mindenki számára. Mindenképpen megadnám neki az esélyt, hogy a norvégok elleni meccsen legyen századszor válogatott. Ezt megérdemelné, de egyébként is le a kalappal előtte. A Haladás jórészt neki köszönheti azt a jó szezont, amelyet eddig fut, illetve szerintem a magyar válogatottban is kiemelkedő teljesítményt nyújt az Eb-selejtezős sorozatban. Nem számítva a görögök elleni mérkőzést, kilenc meccsen mindössze öt gólt kaptunk, márpedig zömében ő védett” – fogalmazott a kapusposztra vonatkozó kérdésünkre Tombácz Róbert, a Tápé nagypályás és az SZTE EHÖK SE – korábbi válogatott – futsalos hálóőre. Hozzátette, a mezőnyjátékosok esetében is lényeges, de a kapusoknál pláne hatványozottan, hogy mennyire vannak játékban. Márpedig a mackónadrágjáról is elhíresült portás hétről hétre ott áll a szombathelyiek gólvonalán, míg válogatottbeli riválisa, Bogdán Ádám eddig csak az angol Ligakupa küzdelmei során kapott bizonyítási lehetőséget a Liverpoolban. “Nem is kérdéses, a pótselejtezőn és adott esetben az Eb-n is Királynak kell védenie, ez számomra egyértelmű” – hangsúlyozta.

Az esélyekről szólva kifejtette, ugyan hajszálnyival erősebbnek érzi Norvégiát, azonban a magyarok számára ez a pótselejtező egy igazi “most vagy soha” lehetőség, és ezzel a válogatott tagjai is tisztában vannak. A következő világbajnokságra nagyon nehéz csoportból (Portugália, Svájc, Feröer-szigetek, Lettország, Andorra – a szerk.) kellene továbblépni, így lényegében sok játékosnak ez az utolsó esélye, hogy nagy világversenyre kijusson. Tombácz Róbert kitért rá, bárhogy is történjen, ő már megvette a jegyét, így vasárnap biztosan a Groupama Arénában szurkol majd hazánk sikeréért.

A védelem – Gajág Gergő (SZEOL SC)

szeol-paksII16kfA SZEOL SC nyáron a Kozármislenytől igazolt középhátvédje a hátsó alakzat összeállítása során megjegyezte, Juhász Roland kiválásával igen leszűkültek a választási lehetőségek, így ő érdemi meglepetés nélkül a Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Leandro de Almeida négyest jelölné a kezdőbe. Kiemelte, ennél az összeállításnál jelen pillanatban nem nagyon lehet erősebbet kiállítani, az idegenbeli mérkőzésen pedig a legfontosabb feladat, hogy ne kapjon gólt a magyar együttes. Kitért rá, reméli, hogy a válogatott szakmai stábjában történt változásoknak, így például Szabics Imre leváltásának megvan a maguk oka, amelyekre ugyan most nem gondol a kívülálló, de a két meccsen majd visszaköszön azok pozitív hatása. Mindemellett sajnálatosnak nevezte, hogy már nem Dárdai Pál irányítja a csapatot. “Ismerem őt személyesen, az édesapja miatt is. Ő valahogy mindig bele tudott túrni úgy a fejekbe, hogy az rendben legyen. Ez látszik a Herthánál is. Az a csapat messze tudásán felül teljesít, és ez mindenképpen Palinak köszönhető. Ugyanez igaz a válogatottra is, hiszen ahol most tartunk, az nagy részben az ő érdeme. Biztos, hogy nehezebb lesz nélküle, de sajnos ez így alakult” – fogalmazott Gajág Gergő.

A norvégok elleni párharc magyar esélyeiről szólva elmondta, fifty-fifty küzdelmet vár, véleménye szerint mindkét fél előtt azonos a sansz a sikerre.

A középpálya – Gyurkovics Tamás (FK 1899 Szeged)

szeged_ga_2011_iII_fk_szeged50_gs

“A támadó fociban hiszek, most vagy soha alapon meglepném a norvégokat. Meg kellene próbálni megtartani a labdákat, és ebből játszani” – foglalt állást Gyurkovics Tamás. Az FK 1899 Szeged középpályása hozzátette, a labdabirtoklás azért várhatóan a norvégok felé billen majd, így leginkább egy vérbeli kontracsapatot küldene pályára, egy-egy esetben hangsúlyosabban az aktuális formát, mintsem a játékos eredeti posztját figyelembe véve. Így például Németh Krisztiánnak mindenféleképpen szorítana helyet a kezdőben, akár jobbszélsőként is. Különösen annak tükrében, hogy elölre a Szalai Ádám, Nemanja Nikolics párost tenné, hiszen meglátása szerint Böde Dániel játéka nem passzolna a gyors ellentámadásokra építkező taktikába. Balra Dzsudzsák Balázst küldené, aki már csak személyisége miatt is kihagyhatatlan a csapatból, akárcsak a középpálya tengelyében Gera Zoltán. Utóbbi kapcsán megemlítette, erre a szerepkörre lehetne talán jobb megoldást találni, mint például – a Bernd Storck által némi meglepetésre be sem válogatott – Tőzsér Dániel, de a Fradi rutinos sztárjának személyes jelenléte a pályán pozitív hatással van a csapattársakra is, különösen idegenben. Mellette Elek Ákost látná még szívesen a kezdőben.

Gyurkovics Tamás a várható eredménnyel kapcsolatban aggodalmának adott hangot, mert “ha kikapunk, nagyon kikapunk”. Mint mondta, félő, hogy beleszalad a válogatott egy nagyobb arányú, két-háromgólos vereségbe, ugyanakkor azt sem tartja lehetetlennek, hogy akár egy 1-1 döntetlent érjenek el a magyarok Oslóban. Ami viszont biztos, hogy a diszkoszvetősök a csütörtöki edzésüket követően közösen szurkolják végig az összecsapást a Felső Tisza parti stadion melletti egyik vendéglátóhelyen.

A csatársor – Germán Tamás (Szeged 2011-Grosics Akadémia)

szeged_2011_soroksar48_gs“Bödét elölre! Olyan formában van, hogy a füléről is bepattan a labda. Egy ilyen csatárt játszatni kell, mert mindig benne van a gól. Ő az abszolút favorit. Mögé pedig esetleg el tudnám képzelni Nikolicsot, ha szeret ott játszani. Vagy Németh Krisztiánt, habár ő is mostanában inkább a szélen szerepel, de akár még Stieber is beleférne” – árulta el választását a csatárposztot illetően Germán Tamás. A Szeged-Grosics mesterlövésze tapogatózó játékot vár az első meccstől, amelyen egyik csapat sem nyílik majd ki, így kevés gól is várható. Ebben a helyzetben akár jól is jöhetne, ha egy csatárral állna fel a válogatott, Böde Dániel pedig a pontrúgásoknál igazán veszélyes fegyver lehetne. Mint azt a Klausz-legénység csapatkapitánya elmondta, természetesen a leginkább egy magyar győzelemnek örülne, de ha sikerülne egy döntetlent kiharcolni úgy, hogy közben gólt is szerez a válogatott Norvégiában, azzal már elégedett lenne.

“Olyan jó lenne a Balatonon sörözgetve nézni a magyar válogatottat, amint az Európa-bajnokságon játszik. Ez egy olyan érzés, amilyet a mi korosztályunk még nem élt át” – fogalmazta meg Germán Tamás kívánságát, amely minden bizonnyal sok-sok honi futballszeretőben motoszkál még.

Avagy ahogy a SZEOL SC 2007-es korosztályában pallérozódó fiatalok mondják:

A srácok üzentek a magyar válogatottnak!

Szerző: SZEOL SC 2007, 2015. november 11.

Itt a nagy nap, adott a lehetőség a magyar válogatott számára, hogy Oslóban bizonyítsa, helye van az európai elitmező…

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 12.

Sport

Zárt kapus meccsen nyert a jégkorongcsapat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

Varga Dávid mesternégyest szerzett a Hevület ellen.

Tovább olvasom

Sport

Újabb nemzetközi sikert arattak a magyar versenyhorgászok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Gyönyörű halak eredményezték az olaszországi aranyérmet.

Tovább olvasom

Sport

Csapatmunkával nyert Gödön a PC Trade Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

A szegediek tizenöt benevezett játékosából tizenegy gólt szerzett.

Tovább olvasom

Aktuál