Közélet

Vádemelés a pusztaszeri repülős baleset ügyében

Vádemelés a pusztaszeri repülős baleset ügyében

2015. október 27., kedd
Vádemelés a pusztaszeri repülős baleset ügyében

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a kecskeméti férfivel szemben aki 2014. július másodikán okozott maradandó fogyatékossággal járó balesetet a pusztaszeri magánrepülőtéren.

A vádirat szerint vádlott táboroztatást szervezett egy pusztaszeri tanyán, melynek keretében az ott tartózkodóknak sétarepülést tartott a tulajdonában levő és általa vezetett motoros vitorlázó repülővel. Ennek során engedélyezte, hogy sértett és még mintegy 20 fő a reptéren a szélzsák közelében tartózkodjanak azért, hogy a gép utasának integetni tudjanak. Vádlott a repülés során, hogy a lent tartózkodókat megviccelje un. áthúzást hajtott végre, melynek során a reptéren tartózkodók feje felett repült el közvetlenül. Az egyik ilyen manőver közben olyan alacsonyan repült, hogy az ott tartózkodók egy részének le kellett guggolnia, illetve el is kellett futniuk, hogy ne sérüljenek meg. A következő ilyen manőver során újból a korábban már megijesztett személyek felett akarta az un. áthúzást végrehajtani, amikor is a repülő mankókerekével az egyik sértett fejének ütközött. Sértett ennek következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett el, amelyek maradandó fogyatékossággal is jártak. Vádlott többszörösen megszegte többek között a repülőtér üzemeltetésével, a légi közlekedéssel, a repülések végrehajtásával kapcsolatos szabályokat, amellyel 21 fő életét, testi épségét veszélyeztette szándékosan, illetve egy sértettnek fenti sérüléseket okozta. Az ügyészség vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettével vádolja. Vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.