Közélet

Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

2015. október 17., szombat
Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

Újabb "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget szombaton, ez a parlamenti képviselők öregségi nyugdíjának ügyében indult.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint három országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ezek közül egynek a határideje október 17-én jár le. A kérdés, amelyben még szombaton 16 óráig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?" A kérdés egyike azoknak a "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket civilek március 15-én indítottak el. Márciusban 19 kérdést nyújtottak be hitelesítésre, majd április 10-én még további kilencet. Ez utóbbi kilenc kérdést - így azt is, amelyben most jár le a gyűjtés határideje -

Gulyás Balázs

, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája nyújtotta be hitelesítésre magánszemélyként. A kérdést az NVB április 30-án hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria június 16-án utasította el a hitelesítés ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, június 19-én kezdhették meg. Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni. Az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre. A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezután a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről - ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával - tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Ha az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást. A közelmúltban három népszavazási kérdés aláírásgyűjtésének határideje járt le: a tankötelezettség kiterjesztéséről és a kamarai tagdíjról szóló ugyancsak a "rendszerbontó" népszavazás része volt, de ezekben végül nem nyújtották be az összegyűjtött aláírásokat a határidő lejártáig. Az MSZP által kezdeményezett vasárnapi 200 százalékos bérpótlék ügyében pedig végül el sem indult a gyűjtés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.