Egészség

Új műszereket kapott a szegedi környezetvédelmi laboratórium

Új műszereket kapott a szegedi környezetvédelmi laboratórium

2015. október 27., kedd
Új műszereket kapott a szegedi környezetvédelmi laboratórium
laborbejaras07kf

Az uniós Víz Keretirányelv szerint a tagállamokban 2015-ig javítani kell a felszíni és felszín alatti vizek minőségén. A szegedi laboratórium műszereinek fejlesztésével megalapozottabb lesz a védett területek felmérése, ezáltal a szakemberek pontosabb képet kaphatnak arról, hol érdemes és hol szükséges javítani a vízminőségen.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás után kötelező érvényűvé vált az országok vízpolitikáját meghatározó Víz Keretirányelv, melyek keretében a tagállamok a felszíni és felszín alatti vizek jó minőségét kívánják elérni és fenntarthatóvá tenni. Az időszaki ellenőrzéseket, mintavételeket és analíziseket Csongrád megyében a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya végzi, eszközparkja azonban elavultnak bizonyult az EU-s analitikai követelményekhez. A modern technikai eszközök hiányában kétségessé vált az emberi tevékenységből származó szennyeződések megelőzése a felszíni és felszín alatti vizekben - mondta a keddi sajtótájékoztatón

Börcsök Levente

, a Csongrád Megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője. Az új műszerek beszerzésére 1,3 milliárd forintos uniós támogatást nyertek el, így a szervetlen mikroszennyezők mérésének biztonsága és műszaki értéke hosszútávon javul. Mindamellett, hogy a laboratórium működtetése is gazdaságosabb lesz az elöregedett berendezések lecserélésével, országos szinten is megalapozottabbak lesznek az állapotértékelések, s nemcsak a felszíni és felszín alatti vizek vonatkozásában, de még bizonyos szennyvízvizsgálatokban is.

laborbejaras10kf

Az új műszerek ősszel érkeztek Szegedre, bár még nem sikerült mindegyik működéséhez biztosítani a feltételeket, a laboratórium hamarosan készen lesz.

Szécsényi Istvántól

, a Csongrád Megyei Környezetvédelmi Mérőközpont osztályvezetője megtudtuk, a szegedi műhely munkáját elsősorban a vízminták vétele és helyszíni vizsgálata, az üledékminták vétele, valamint azok fizikai, kémiai és ökotoxikológiai vizsgálata teszi ki. Évente ezrével végzik a laborvizsgálatokat Csongrád megye és Bács-Kiskun megye területén, akárcsak a további hat nagyváros immár hasonló felszereltségű laboratóriumában. Szécsényi István a sajtótájékoztató végén röviden bemutatta azokat a speciális műszereket, melyek képesek pontos képet adni arról, mennyi gyógyszermaradvány kerül a szennyvizeinkbe és ezáltal élővizeinkbe, s képesek lesznek monitorozni a vizekben élő bióták (kagylók, rákok és halak) összetételét is.

Az új műszerekkel azt is meghatározhatják a szakemberek, mennyi gyógyszermaradványt tartalmaznak szennyvizeink. http://szegedma.hu/?p=584086

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.