Közélet

Túl hangos tévéreklámok és elmaradt korhatárkarikák miatti szankciókról döntött a médiatanács

Túl hangos tévéreklámok és elmaradt korhatárkarikák miatti szankciókról döntött a médiatanács

2015. október 16., péntek
Túl hangos tévéreklámok és elmaradt korhatárkarikák miatti szankciókról döntött a médiatanács

Túl hangos tévéreklámokat közzétevő televíziók, korhatárkarikák közlését elmulasztó műsorújságok és egy helyi rádió szerződésszegő műsorrendje miatt kiszabott szankciókról döntött többek között eheti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A Sport1 és Sport2 televíziócsatornákon idén április-június között 32 alkalommal regisztrált, a környező műsorszámokhoz képest túl hangos reklámok miatt a médiatanács 960 ezer forintos bírságot szabott ki a szolgáltatóra - ismertették az MTI-hez eljuttatott közleményben. Kitértek arra is, hogy a testület az idei első negyedév egy véletlenszerűen választott napjának hatósági vizsgálata alapján az RTV részletes, a Heti TV újság, a Magyar Nemzet és a Színes RTV című sajtótermékek kiadóit felhívásban figyelmeztette, hogy minden televízió csatornára vonatkozóan tartsák be a műsorújságjaikban a korhatárjelzések feltüntetésére vonatkozó előírásokat. A médiatanács döntése szerint a hatvani Szent István Rádió 94,0 MHz szolgáltatója 100 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy a médiaszolgáltatásra kötött hatósági szerződésében vállalt kötelezettségénél kevesebb helyi közélettel foglalkozó programot és magyar zeneszámot, több ismétlést sugárzott a vizsgált júniusi adáshéten, valamint azért, mert saját megnevezését sem a szerződésben rögzített formában közölte. A közlemény kitér arra is, hogy a médiatanács döntése szerint már nyilvános a hatóság legfrissebb tanulmánya a hallási segédlettel ellátott tévéműsorokról. Eszerint a vizsgált hét televízió - M1, M2, M3, Duna, Duna World, RTL Klub, TV2 - az összes műsorideje háromnegyedében alkalmaz feliratot vagy jeltolmácsolást. A jelentés megállapítja, hogy a törvényi kötelezettség alá eső műsorszámok 95,6 százaléka eleget tett az előírásoknak, a TV2 és az m3 esetében ez az arány 100 százalék. A vizsgálat kimutatta, hogy 2015 első hat hónapjában a közszolgálati csatornák átalakulása és a szabályozás változása hatással volt az akadálymentesített programkínálatra. A segédlettel ellátott műsoridő növekedett, az anomáliák száma csökkent, de a feliratozás minőségében javulás csak az M2, M3 és a TV2 műsorainál volt tapasztalható. Az élő műsorok feliratozása még sok kívánnivalót hagy maga után, mivel az átiratok továbbra is késve és hiányosan adják vissza az elmondottakat - közölte az NMHH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.