Kultúra

Transzplantált gyerekeket látott vendégül a Ments életet alapítvány

Transzplantált gyerekeket látott vendégül a Ments életet alapítvány

2015. október 17., szombat
Transzplantált gyerekeket látott vendégül a Ments életet alapítvány

Transzplantált gyerekeket és családjukat, illetve donorokat látott vendégül a Ments Életet Közhasznú Alapítvány szombaton Domonyvölgyben.

"Az álmok valóra váltásának napján" mintegy háromszáz gyermeknek kínáltak látványos lovasbemutatókat, ügyességi játékokat és sztárvendégek koncertjét a Lázár-lovasparkban rendezett eseményen. A Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát elnevezésű program keretében 15 gyermek kapott ajándékot.

Mikola István

, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke az alapítvány és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat rendezvényét köszöntő beszédében emlékeztetett: 1991-ben született meg a gondolat, hogy az egészségügyi dolgozók, a civil társadalommal együtt hadat üzenjenek a leukémiának és más vérképzőszervi betegségeknek. A kezdetek nehézségeit felidézve az államtitkár szólt az új orvosi technikák, megoldások bevezetéséről, ami - mint mondta - mind a gyógyításban részt vevőknek, mind a betegeknek és családjuknak óriási kihívás volt. Hozzátette: akkor elindult a csontvelő-transzplantáció, és a Szent László kórházban azóta 550-re emelkedett a transzplantált gyermekek száma. A volt egészségügyi miniszter tisztelettel adózott a gyógyítás folyamatában részt vevő szakembereknek, a civil társadalomnak, és sikeres folytatást kívánt.

Rajczy Katalin

, a Csontvelődonorok Egyesületének vezetője köszönetet mondott minden őssejtet, csontvelőt adó donornak. Elmondta: Magyarországon 7 ezer önkéntes donort tartanak nyilván az őssejtregiszterben (a világon 24 milliót), és közülük 16-an már tényleges donorok. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy 18 és 45 év között lehet jelentkezni a regiszterbe, és a genetikai tulajdonságok miatt magyar betegnek leginkább magyar donor tud segíteni. Mikola József, az Ments Életet Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: a 2011-ben létrejött civil szervezet véradó-alapítványként indult és donorszervezéssel kezdett foglalkozni, időközben azonban felismerték, hogy meg kell mutatni a társadalomnak azokat, akiknek nagyon sok vérre volt szükségük. A Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát kampány ebből nőtt ki. Az alapítvány összegyűjti a beteg gyermekek kívánságait, a teljesítésükhöz pedig adományozót keres, akit "összehoz" a családdal - magyarázta az elnök. Szombaton 15 gyerek kapott ajándékot, volt, aki játékot kért, volt aki laptopot vagy LED tv-t szeretett volna, és ezt kapta. Teljesítették egy súlyosan beteg kisfiú kérését is, aki Párizsba szeretett volna eljutni, mert volt az álma, hogy megnézhesse az Eiffel-tornyot. Az alapítványt

Gazdag Tibor

színművész,

Mohácsi János

orvos,

Lázár Vilmos

fogathajtó világbajnok és

Nagy Feró

zenész alapította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.