Közélet

Tóth Péter változást sürget a közétkeztetésben: Az ízesítést éri a legtöbb kifogás

Tóth Péter változást sürget a közétkeztetésben: Az ízesítést éri a legtöbb kifogás

2015. október 21., szerda
Tóth Péter változást sürget a közétkeztetésben: Az ízesítést éri a legtöbb kifogás
toth_peter03kf

A Jobbik képviselője szerint az új országos rendelet bevezetése körüli kritikák és a sűrűsödő helyi panaszok miatt különösen körültekintő döntést kell hozni a szegedi tenderen.

Tóth Péter,

a Jobbik szegedi városatyája szerint egyszerre országos és szegedi probléma a közétkeztetés. Úgy tapasztalta, főként a nagyobb városokban okoz problémát az ételek íztelensége, a kisebb településeken ritkábbak a panaszok. A Jobbik módosítót nyújt be az országos rendelet ügyében, céljuk, hogy az egészséges táplálkozás jelenlegi szempontjainak figyelembe vételével készülhessenek ízletes ételek. Szeged önkormányzata is döntés előtt áll, de - ahogy Tóth megjegyezte - félő, hogy a gyerekek és szülők érdekei helyett csak a közgazdasági szempontokat helyezik előtérbe. „Egy szülői csoport már 47 óvodában gyűjti az aláírásokat, ez egy teljesen civil kezdeményezés, magam is aláírtam mint szülő. Két levelet küldenek ki, ezek egyike az Emberi Erőforrások Minisztériumának szól, amely kiadta a szeptember elsejétől hatályos rendeletet, a másik pedig a szegedi közétkeztetést ellátó Suli-Host Kft.-nek” - mondta Tóth Péter. „Az elmúlt időszakban már voltak panaszok a városban, így nem tehetnek úgy a cégnél, mintha valami új keletű dologról lenne szó. Korábban is kísérleteztek, de utána visszatértek az eredeti szisztémához, most viszont már rendelet kötelezi őket erre” - magyarázta arról, hogy a most őszi kritikák részben sejthetőek voltak.

toth_peter04kf

„A hétfői

sportbizottsági ülésre bevitt kóstolómból

ugyan a szocialista képviselők nem kértek, de közülük is volt, aki jelezte, tudnak a problémáról. Az én gyerekeim is keveset esznek ezekből az ételekből, főleg a leveseket nem kérik, hiába vannak tele zöldséggel, ha közben szinte íztelenek számukra. Annyi natúr joghurtot kapnak, hogy már a gyümölcsöset sem akarják megenni otthon, mert rossz élményt vált ki belőlük” - osztotta meg szülőként szerzett tapasztalatait. A jobbikos képviselő számára elgondolkodtató, hogy a kisebb településeken, kistérségekben nincs vagy kisebb mértékű a probléma a közétkeztetéssel, addig a városokban egyre inkább kifogásolható a közétkeztetés minősége. „A probléma talán a tömeges mennyiség lehet, a kritika is inkább a nagyobb városokban – például Budapest, Békéscsaba, Miskolc – jelenik meg. Úgy tapasztaltam, hogy az ízesítést éri a legtöbb kifogás, főleg a só, a zsír hiánya szembetűnő” - keresett magyarázatot az összegyűjtött véleményekre. „Egyre gyakoribb, hogy az iskolások visznek be magukkal sót, vagy épp kihelyezik az asztalra a sószórókat az intézményekben. Az utólag hozzáadott só mindig több, mint a főzés közben hozzáadott, így a jogalkotó pont a szándékaival ellentétes hatást éri el előírásaival. A teát is csak cukor nélkül lehet adni, úgy viszont nem szeretik a gyerekek, így már nemcsak só-, hanem "cukordílerkedéssel' is találkozom” - mutatta be a „magyar leleményességet” a képviselő, ami helyett inkább mást javasolna.

toth_peter01kf

„A Jobbikban nem állunk az egészségtelen túlcukrozott, túlsózott ételek mellett, de a jelenlegi formájában a rendelet pont a célját nem éri el, hiszen például a zsírfogyasztás csökkentésével megemelte a tejfogyasztást. Közben pedig a gyerekek panaszkodnak, hogy egyforma tejet, joghurtot kapnak, és fáj a hasuk, így a későbbiekben előkerülhet a laktózérzékenység, amelyről azt mondom, hogy lassan korunk egyik népbetegsége, így a koleszterin helyett egy másik problémát válhat ki” - vélekedett. Hangsúlyozta, nagyon szerencsésnek tartja, hogy nő azoknak a száma, akik ingyenes étkeztetésben vehetnek részt, de ha ezt az ételt nem eszik meg, akkor otthon kell pótolni. Olyanról is olvasott, hogy az állami gondozott gyermekek sem fogadják el ezeket az ételeket, ők viszont nem is tudják ezeket máshonnan pótolni. Jelenleg a szakértői és szülői véleményeket gyűjti össze a Jobbik, hogy egy olyan javaslattal állhasson elő, amely mindenkinek megoldást nyújt, amely továbbra is megtartja az egészség étkezés lehetőségét, de egyben a fogyaszthatóságot is egyenlő szempontnak tartja. „Mint mondtam, egyes helyeken nincs panasz, kérdés, hogy ezt hogyan érik el. Jó lenne, ha a cégek megosztanák egymással a tapasztalataikat. Érdemes lett volna tesztelni az intézkedéseket a bevezetés előtt, így a kritikák egy részét megspórolhatták volna. Rengeteg alternatív megoldás van, a cukor például kiváltható mézzel” - tette hozzá saját véleményét pártja terveihez.

toth_peter02kf

Kérdésünkre elmondta, a szegedi közétkeztetés pályáztatása lezárást követően ismerhetőek meg a résztvevők. Korábban lapunk is megírta, hogy

az előző pályázat eredménytelen volt,

azóta a Suli-Hoston kívül pályázó egyik cégnél

nagy mennyiségű romlott húst

találtak, a másik cég ételeinek ízét pedig egy budapesti kereskedelmi rádió műsorában kritizálták. „Tudomásom szerint az országban összesen nyolc cég van, amely alkalmas arra, hogy ezt a feladatot ellássa, de mindenképp olyan döntést kellene hoznia a közgyűlésnek, amely elsősorban a gyermekek és szülők szempontjait helyezi előtérbe. A szegedi pályázat esetében is jó lett volna akár egy-egy tesztnap is kiválasztott intézményekben és az érintettek minél szélesebb körű bevonásával, így nem csupán a szakmai, közgazdasági szempontok mérlegelésével dönthetnénk” - vélekedett a lehető legmegfelelőbb szolgáltató kiválasztásának nehézségéről. Az új szerződés hét és fél éves időtartamú lesz, 2023-ig a nyertes cég fogja ezt a feladatot ellátni.

Tóth Péter, a Jobbik szegedi városatyája szerint egyszerre országos és szegedi probléma a közétkeztetés - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=582317

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.