Egyház

Százötven magyar roma indult el Rómába az európai cigányzarándoklatra

Százötven magyar roma indult el Rómába az európai cigányzarándoklatra

2015. október 23., péntek
Százötven magyar roma indult el Rómába az európai cigányzarándoklatra

Egész Európából ötezer cigány vesz részt a Rómában és a Vatikánban október 23-26. között rendezett cigányzarándoklaton. Magyarországról pénteken három busszal indultak el - mondta el a csoportot kísérő Székely János püspök az MTI-nek.

Nógrád-megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról indultak el a Rómába tartó cigánydelegáció tagjai. Többségük 18 és 45 év közötti. "Mindannyian az egyházzal már kapcsolatban álló cigányok" - hangsúlyozta

Székely János

esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációs megbízottja. A magyar cigányokhoz Rómában Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is csatlakozik, aki mostanáig a Vatikánban zajló püspöki szinóduson vett részt. Az olasz és más európai romák felkeresik az olasz főváros jelentősebb keresztény helyszíneit. Szombat este a Colosseumnál felelevenítik a Via Crucis keresztútját: a tizedik stáció magyar nyelven hangzik majd el. A cigányzarándoklat tagjait hétfőn

Ferenc pápa

fogadja a Vatikánban. A cigányzarándoklat egy ötven évvel ezelőtti esemény évfordulójára esik:

VI. Pál pápa

1965 őszén felkereste fel a Róma közeli Pomeziában levő cigánytábort. Ő volt az első egyházfő, aki a cigányok közé ment és a táborban misét is bemutatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.