Egészség

Rekordokat dönt a bárányhimlős megbetegedések száma

Rekordokat dönt a bárányhimlős megbetegedések száma

2015. október 28., szerda
Rekordokat dönt a bárányhimlős megbetegedések száma

Rekordokat dönt idén a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint október közepéig mintegy 34,5 ezer fertőzést regisztráltak, csaknem tízezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában - közölték szakemberek a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: kulcsfontosságú a védőoltás.

Ujhelyi Enikő

, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású, az esetek 2-6 százalékában szövődményeket okoz, aminek következtében itthon évente három-négyszáz beteg kerül kórházba. Hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben a betegség nagyon súlyossá válhat: szívizom-, máj-, csontvelő- vagy ízületi gyulladást és vérmérgezést okozhat, sőt ritkán akár halálos kimenetelű is lehet. Tájékoztatása szerint az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás, amely mozgáskoordinációs zavarral járhat. Ritkább, de veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás, ez fejfájást, hányást, zavartságot és görcsöket okoz, és idegrendszeri maradványtünetei is lehetnek. Ujhelyi Enikő hangsúlyozta, a szövődmények kialakulásának oka a fertőzés miatt legyengült immunrendszer, vagyis még azok állapota is súlyosabbá válhat, akiknek a betegségét minden szempontból szakszerűen kezelték. Hozzátette: a fertőzés nemcsak immunhiányos gyermekekre veszélyes, a teljesen egészséges gyermekeknél is felléphetnek szövődmények, ezért érdemes a megelőzést választani.

Póta György

, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a bárányhimlő elleni védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta: évek óta azt tapasztalják, hogy azokban a praxisokban, ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, folyamatosan csökken a megbetegedések száma. A szervezet szerint lehetőleg egyéves kor után, de közösségbe kerülés előtt mindenképpen ajánlott beoltatni a gyermekeket, hiszen a bölcsődében vagy az óvodában szinte mindegyik gyermek, akit nem oltottak be, elkapja a betegséget, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet. A védőoltás két adagból áll, ára összesen nagyjából húszezer forint. Póta György véleménye szerint ennek az összegnek az előteremtése sok családnak gondot okozhat, ezért optimális lenne, ha ingyenessé nem is, de legalább támogatottá válna az oltás. Hozzátette: ez az állami ráfordítás hosszabb távon egyértelműen megtérül, amit a többi között egyesült államokbeli adatok igazolnak. Kiemelte, hogy a vakcina nyolc uniós országban a nemzeti vagy régiós oltási program része. Az Egyesült Államok szinte teljes területén pedig az általános iskolai felvétel alapkövetelménye, hogy a gyermek megkapja a bárányhimlő elleni szérumot. Bár Magyarországon is szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el. A megyei jogú városok közül elsőként, októberben Hódmezővásárhely képviselő-testülete döntött egy átfogó védőoltási program elindításáról: az önkormányzat novembertől ingyenessé teszi a bárányhimlő elleni vakcinát a településen élő 9 hónap és 6 év közötti gyermekek számára. Póta György azt is megjegyezte, hogy a bárányhimlő nem csak gyermekbetegség. Akik gyermekkorukban nem estek át rajta, azok felnőttkorukban fogékonyak maradnak rá, ez a magyar felnőtt lakosság 10 százalékát jelenti. A felnőttkorban, esetleg várandósan elkapott bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású, és több kockázattal jár, ezért idősebb fejjel is érdemes beadatni a védőoltást - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.