Közélet

Ráfázott, mert nem áfázott

Ráfázott, mert nem áfázott

2015. október 26., hétfő
Ráfázott, mert nem áfázott

Ismét illegális fakereskedelem miatt bírságolt a NAV a Dél-alföldi régióban. A Romániából származó tűzifát számla nélkül vette és adta tovább a kereskedő, a bevétel után nem fizetett adót.

A közelmúltban egy tűzifa-nagykereskedőnél tartottak évközi leltár-ellenőrzést a NAV revizorai a Dél-alföldi régióban. Jelentős eltérést találtak a nyilvántartás szerinti és a tényleges készlete között, ráadásul a NAV adatai szerint a társaság többször is vásárolt tűzifát Romániából, de ennek nem volt nyoma a könyvelésében. Mivel a nyilvántartások alapján – a hiányosságok miatt – a valós adóalapot nem lehetett megállapítani, az ellenőrök a rendelkezésükre álló adatok alapján megbecsülték a vállalkozás feltételezhető bevételét. A cég a vizsgált időszakra alanyi adómentességet választott, tehát áfa-bevallást nem adott be, azonban a becsült bevétel meghaladta az alanyi adómentesség felső határát, ami fizetendő áfát jelent. Ezen felül, mivel a bizonylat nélküli értékesítések bevétele nem került a cég pénztárába, azt az ügyvezető egyéb jövedelmének minősítették a revizorok, ami egészségügyi hozzájárulás befizetését vonja maga utána. A vizsgálat összesen 8,7 millió forint adóhiányt tárt fel, amit további 1,3 millió forint bírság követett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.