Egyetem

Őszi érettségik: pénteken kezdődnek a vizsgák

Őszi érettségik: pénteken kezdődnek a vizsgák

2015. október 8., csütörtök
Őszi érettségik: pénteken kezdődnek a vizsgák

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2015/2016-os tanév őszi érettségi vizsgaidőszaka. November 20-ig 157 helyszínen 9042-en adnak számot tudásukról.

Az Oktatási Hivatal által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a vizsgák 149 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd. A vizsgaidőszak kezdete október 9. (első vizsganap), a vége november 20. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja). Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 5-től november 9-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 16-20. A diákok együttesen csaknem 11 100 vizsgát tesznek le, ebből mintegy 3200 emelt szintű, 7900 pedig középszintű. Az elmúlt évi őszi vizsgaidőszakhoz képest az emelt szintű vizsgák száma 20 százalékkal, a középszintűeké 7 százalékkal nőtt. A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika valamely idegen nyelven) külön számolva - 58 tárgyból lesz középszintű és 39 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga. A 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszak óta emelt szintű vizsgát csak azokból a vizsgatárgyakból lehet tenni, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. A jelentkezők - a megfelelő feltételek megléte esetén - ebben a vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító érettségi vizsgára jelentkezhettek - írták. A vizsgafajtákon belül a legnagyobb számban javító érettségi vizsgák lesznek majd (4500 vizsga, 40 százalék). Jelentős még a rendes érettségi vizsgák száma, több mint 2400 (22 százalék). A szintemelő vizsgák száma több mint 2100 (19 százalék), az ismétlő érettségi vizsgák aránya 14 százalék, a kiegészítő érettségi vizsgáké 4 százalék, a pótló vizsgáké pedig 1 százalék. A vizsgatárgyak köre és az egyes tárgyak részletes követelményei nem változtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.