Közélet

Oldtimer, sofőrrel kiadó

Oldtimer, sofőrrel kiadó

2015. október 8., csütörtök
Oldtimer, sofőrrel kiadó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi revizorai a közelmúltban fülelték le egy oldtimer Cadillac tulajdonosát, aki különféle szolgáltatásokat nyújtott autójával. Magyarázatát, hogy mindezt miért számla nélkül végezte, az ellenőrök nem fogadhatták el.

A gépkocsi-bérlési lehetőségre helyi hirdetési újságban bukkantak az adóellenőrök, majd ezután a helyi híreket, hirdetéseket figyelve több helyen is találkoztak a bérelhető Cadillac-kel: például hivatalos eseményeken és az egyik közösségi oldalon is. A revizorok telefonon egyeztettek időpontot a tulajdonossal, aki azt hirdette, hogy esküvőre, bulira, házassági évfordulóra, sétakocsikázásra Cadillacet biztosít sofőrrel. Közel 50 kilométert sétakocsikáztak a revizorok, de amikor az utazás végén kiszálltak és rendezték a szolgáltatás árát, nem kaptak sem nyugtát, sem számlát. Miután az adóellenőrök felfedték magukat, az autó tulajdonosa azzal védekezett, hogy csak hobbiból vállalja a fuvarozást és csak az üzemanyag árát kéri el az utasoktól. A revizorok nem fogadták el a magyarázatot, hisz a megtett kilométer és az autó valószínűsíthető fogyasztása alapján a felhasznált üzemanyag árának legalább kétszeresét kérte el a fuvarozó. Azt sem fogadták el az ellenőrök, hogy a szolgáltatást hobbiként műveli, mivel a megrendelő határozta meg az utazás időpontját és az úti célt is, továbbá a hirdetések is üzletszerűségre utaltak. A vizsgálat megállapította, hogy az autó tulajdonosának bevétele keletkezik a szolgáltatásból, erről nyilvántartást nem vezet, bizonylatot nem állít ki, sőt adószámmal sem rendelkezik. Az adószám kiváltása nélkül végzett gazdasági tevékenység magánszemélyek esetében 200 ezer forintig, a nyugtaadás elmulasztása további 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.