Közélet

Olcsóbb és biztonságosabb lesz az internetes fizetés az EU-ban

Olcsóbb és biztonságosabb lesz az internetes fizetés az EU-ban

2015. október 8., csütörtök
Olcsóbb és biztonságosabb lesz az internetes fizetés az EU-ban

Az Európai Parlamentben csütörtökön megszavazott jogszabály- módosítás biztonságosabbá és olcsóbbá teszi Európában az internetes vásárlásokat és a fizetések lebonyolítását - közölte az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája az MTI-vel.

A képviselők és a tagállami miniszterek között az ügyben már májusban megszületett informális kompromisszum kötelező adatvédelmi és felelősségvállalási szabályokkal egészült ki. A fizetési szolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályok korszerűsítésének köszönhetően az új mobil és internetes fizetési szolgáltatók piaci belépése olcsóbbá teheti a fizetések lebonyolítását - írja a közlemény. Az elfogadott jogszabály bizonyos azonosítási és biztonsági követelmények teljesítéséhez köti az ügyfelek banki adataihoz való hozzáférést a fizetés-bonyolító társaságoknak, valamint a tranzakciós adatok törlésére kötelezi őket a művelet elvégzését követően. A bankok pedig csak abban az esetben akadályozhatják meg a fizetési szolgáltatók hozzáférését az ügyfél számlájához, ha megalapozott biztonsági aggályok merültek fel velük szemben és azokról már a felügyeleti szerveket is tájékoztatták. A jogszabály-tervezetet még a Miniszterek Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia ahhoz, hogy az új szabályok életbe léphessenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.