Gazdaság

NMHH: új rendelet az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatásokról

NMHH: új rendelet az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatásokról

2015. október 30., péntek
NMHH: új rendelet az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatásokról

November elsejével lép életbe a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új rendelete, amellyel hatóság egyebek mellett lakóhelytől függetlenül biztosítja a megfizethető, jó minőségű vezetékes telefonszolgáltatáshoz jutást az egyetemes szolgáltatásokon belül - tájékoztatta a NMHH pénteken az MTI-t.

A rendelet szabályozza a nyilvánosan elérhető telefonállomások rendelkezésre állását is, a belföldi tudakozó szolgáltatás és telefonkönyv adatai frissítésének, illetve korrigálásának körülményeit és az előfizetői névjegyzék elérhetővé tételét - írja az NMHH. Az új jogszabály átláthatóbb és az előfizetőket hatékonyabb jogi védelemben részesítő szabályozási környezetet alakít ki, pontosítja az alapvető szolgáltatói és fogyasztói jogokat és kötelezettségeket, a szolgáltatásnyújtás időtartamát, javítja az egyetemes szolgáltatás minőségét, valamint az egyetemes szolgáltatásról kötött hatósági szerződés tartalmát - írják. Amennyiben valamely egyetemes szolgáltatáselem nem érhető el az ország teljes területén, az NMHH kijelöli az egyetemes szolgáltatót vagy szolgáltatókat, biztosítva a fogyasztók számára az információs javakhoz való szabad hozzáférést. A rendelet életbe lépésével az egyetemes szolgáltatók kérhetik a hatóságtól, hogy térítse meg a szolgáltatás nyújtásából eredő nettó, kizárólag üzleti szempontok alkalmazása esetén elkerülhető és méltánytalan többletterheknek minősülő költségeket. Az egységes éves adatszolgáltatást bevezetésével jelentősen egyszerűsödött a szolgáltatók egyetemes szolgáltatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettsége is. A tájékoztatásban az NMHH kitér az előfizetői szerződéskötés menetére is. Az előfizető szerződéskötési szándékát írásban, hangfelvétel útján vagy elektronikus formában jelezheti. A szolgáltató 15 napon belül köteles elvégezni az igény teljesíthetőségével kapcsolatos vizsgálatokat és igazolható módon értesíteni az igénylőt annak elfogadásáról vagy - jogszabályban meghatározott kivételes esetekben - elutasításáról. A szolgáltató az igénybejelentés elfogadásától számított 90 napon belül köteles kiépíteni a létesítendő előfizetői hozzáférési pontot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.