Közélet

Németh Zsolt: Európa külső határainak védelme nélkül nem őrizhetők meg a schengeni vívmányok (FRISSÍTVE)

Németh Zsolt: Európa külső határainak védelme nélkül nem őrizhetők meg a schengeni vívmányok (FRISSÍTVE)

2015. október 28., szerda
Németh Zsolt: Európa külső határainak védelme nélkül nem őrizhetők meg a schengeni vívmányok (FRISSÍTVE)

Gyengülnének az európai integráció esélyei a kontinens külső határainak megvédése nélkül, mivel veszélyben lenne a belső uniós határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni vívmányok megőrzése - mondta el Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán Varsóban.

A magyar politikus a varsói Sobieski Intézetben tartott előadást Magyarország kül- és biztonságpolitikájáról. Az intézet a vasárnapi lengyel parlamenti választásokon győzelmet arató nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) szakértői hátterét adja.

Németh

Magyarország 2010 utáni politikai és gazdasági fejlődését foglalta össze, megjegyezve - a vasárnapi lengyelországi parlamenti választások eredményére is utalva: "Az önálló kormányzás hatalmas felelősséget jelent". Kifejtette: Magyarország - gazdasági értelemben is felfogott - biztonsága a közép-európai térség, valamint Európa biztonságának is záloga. Magyarország biztonsági politikájáról beszélve, Németh Zsolt külön figyelmet szánt a migrációs válság magyarországi fejleményeinek. "Soha nem voltunk migránsellenesek, az ellenőrizetlen bevándorlás ellen azonban fel kell lépnünk" - jelentette ki. Ezzel összefüggésben pozitívan nyilatkozott arról, hogy a visegrádi országok hozzájárulnak Magyarország déli határának védelméhez. A külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a határvédelem mellett minél hatékonyabban kell kezelni az Európa közvetlen déli és keleti szomszédságában - Irakban, Szíriában, valamint Ukrajnában - zajló konfliktusokat. Mint kiemelte, hogy a katonai eszközök alkalmazásán kívül nagyon fontos, hogy a konfliktusok megoldását célzó politikai folyamatok is minél hamarabb elinduljanak. Németh Zsolt varsói látogatása során

Grzegorz Schetyna

távozó lengyel külügyminiszterrel, valamint

Krzysztof Szczerskivel

, a lengyel elnök külügyi államtitkárával tárgyalt. Találkozott továbbá

Piotr Naimskivel

, a PiS képviselőjével, akit az új kormány energiaügyi minisztereként emlegetnek. Az esti előadást megelőzően a külügyi bizottság elnöke Magyarország varsói nagykövetségén részt vett és beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepi fogadáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.