Közélet

Megnőtt Magyarországon a túrázók száma az elmúlt hónapokban

Megnőtt Magyarországon a túrázók száma az elmúlt hónapokban

2015. október 10., szombat
Megnőtt Magyarországon a túrázók száma az elmúlt hónapokban

Annak köszönhetően, hogy felszabadult a vasárnap, jelentősen megnőtt a túrázók száma Magyarországon a statisztikák szerint - mondta Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke szombat este a közmédia A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon című természetjárást népszerűsítő tematikus napjának zárásaként.

Az ország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus nap során a Duna World és a Duna Televízió műsorában a Galyatetőn, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Baján és Debrecen környékén található túrahelyszíneket mutatták be a nézőknek. "2500 kilométert összekapcsolni nem egyszerű feladat. Bár egy ilyen utat nem lehet mindig, száz százalékosan tökéletes állapotban fenntartani, az Országos Kékkör mégis a kornak megfelelő túrázás élményét nyújtja mindenkinek" - fejtette ki a szövetség elnöke. Mint azt

Garancsi István

elmondta, sok, az útvonal mentén lévő önkormányzat, hátrányos helyzetű település köszönte meg nekik a Kékkör felújítását. "A turisták sok helyre életet visznek, a fejlesztéseknek köszönhetően új vállalkozások nyíltak meg. A helyieknek a felújítás nagy előnyöket hozott, számunkra pedig nagy felelősséget, hogy fenntartsuk és továbbfejlesszük azt" - tette hozzá.

Juhász Árpád

geológus szerint a magyar túrázók általában vigyáznak a környezetükre, a felújított objektumokra. Az ifjabb generációk számára rendszeresen szervezett túrákon a fiatalok megtanulhatják a természet védelmének írott és íratlan szabályait is, amelyek révén hosszútávon megőrizhetik a természet szépségét és érintetlenségét - mondta. Az Országos Kékkör turistaútvonal szeptember végére újult meg teljesen: egységesíti a három Kéktúrát, ezzel Európa egyik legmodernebb és leghosszabb, egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistaútvonala jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot. A beruházás 2,7 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg, segítségével megújult a Galyatető Turistaház, a jövőben pedig a badacsonyi Rodostó Turistaházat és a szentendrei Lajos forrást is rendbe hozzák. Az Országos Kékkört három túramozgalom alkotja: az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra. A legrégebbi közülük az Országos Kéktúra, amely Magyarország középhegységein áthaladó, Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos turistaút 1128 kilométer hosszan. Ez volt az ország és Európa első hosszú távú turistaútja. A három éven át tartó fejlesztés keretében több mint 210 helyszínen zajlott felújítás: a nyomvonal megtisztítása mellett turistaházak, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek, illetve újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, emellett elvégezték az útvonal GPS-alapú felmérését is. A közmédia tematikus napjának célja a természetjárás szépségeinek megismertetése és megszerettetése volt. A többórás műsorfolyam során a nézők megtudhatták, hogy mi nem hiányozhat a hátizsákból, hogyan kell elkészíteni egy szabályos tűzrakást, mi szükséges a kinti éjszakázáshoz és hogyan lehet baj esetén segítséget hívni, emellett szó esett többek közt a megfelelő túraöltözékekről, az erdő veszélyeiről és illemtanáról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.