Közélet

Megkezdődtek a választások Bécsben

Megkezdődtek a választások Bécsben

2015. október 11., vasárnap
Megkezdődtek a választások Bécsben

Vasárnap reggel hét órakor megkezdődtek a tartományi és a kerületi választások Bécsben, az előrejelzések szerint magas részvételi arány várható.

Bécs csaknem 1,8 millió lakosa közül több mint 1,1 millióan szavazhatnak, és a voksolásra további 185 ezer bécsi lakhelyű európai uniós állampolgár jogosult. A választási részvétel 2010-ben 67,6 százalékos volt. A politikai erők a bécsi tartományi parlament száz képviselői helyéért küzdenek meg. Emellett Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntenek a szavazók. A csaknem 1500 szavazóhelységet 17 órakor zárják az osztrák fővárosban, az első eredménybecsléseket 18 óra körül teszik közzé. A szakértők szerint a mostani választásokon a bécsi Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága negatív rekordot, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig történelmi eredményeket könyvelhet majd el. A legutóbbi felmérések szerint az SPÖ-nek 36, az FPÖ-nek 35 százalék a támogatottsága, ez az arány azonban az utolsó órákban is könnyen megfordulhat. Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, öt százalékpontot veszítve az előző választásokon elért támogatottságához képest. Az FPÖ 2010-ben több mint tíz százalékpontot javítva 26 százalékot szerzett, így Bécs tartomány második legerősebb pártja lett. A legutóbbi 2010-es választásokon az SPÖ 49, a Zöldek 11, az FPÖ 27, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 13 mandátumot szerzett. A szociáldemokraták 2010-ben elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért koalíciós partnert kellett keresniük. Bécset közös kormányzásban az SPÖ és a Zöldek pártja irányítja a jelenlegi ciklusban, hasonló felállású közös kormányzás nincsen más osztrák tartományban. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Burgenland és Karintia vezetése szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja. 2010-ben az ÖVP bécsi népszerűsége szintén megtört, 2010-ben 14 százalékos eredményt ért el. A felmérések szerint idén még kevesebb támogatóra, tíz százalék körüli eredményre számíthatnak. Az FPÖ eddigi legjobb Bécsben elért választási eredménye 27,9 százalék volt, ezt a támogatottságot 1996-ban érte el, ekkor

Jörg Haider

vezette a pártot.

Michael Häupl

, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere várhatóan az eddigi legnehezebb választási küzdelme elé néz. Häupl 1994 óta vezeti Bécs tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban. Az osztrák főváros egyben a kilenc osztrák tartomány egyike. A fővárosi közgyűlés tagjai egyúttal a tartományi tanács tagjai, a bécsi főpolgármester pedig a bécsi tartományfőnök. Vasárnap vezetőket választanak a 23 bécsi kerületben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.