Közélet

Meghirdetik a 2015-ös hungarikum pályázatokat

Meghirdetik a 2015-ös hungarikum pályázatokat

2015. október 21., szerda
Meghirdetik a 2015-ös hungarikum pályázatokat

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikum pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Szakáli István Loránd

agárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elmondta: a két pályázatra 110 millió forint áll rendelkezésre, november 16. és decemberben 15. között lehet a támogatásra jelentkezni, a támogatott projektet 2016 augusztus 31-éig kell megvalósítani, jelentős forrásigény esetén a beadást a kiíró felfüggesztheti.

V. Németh Zsolt

ismertette, hogy a hungarikum törvény idei módosítása a külhoni értékek gyűjtésének erősítésére irányul. Ezt segíti az a pályázat, amely előtérbe helyezi a határon átnyúló együttműködés erősítését, a külföldön fellelhető nemzeti értékek gyűjtését. Egy másik pályázati felhívásban pedig segíteni szeretnék a hagyományos népi mesterségek, a kihalófélben lévő szakmák - mint például a szegedi papucskészítés, kékfestés - fiatal generációknak történő továbbadását. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy az idei év a hungarikumok kiteljesedésének éve: 2015-ben a hungarikumok gyűjtése 12 elemmel, 42-ről 54-re bővült, a kiemelt nemzeti értékeket tartalmazó magyar értéktár elemeinek száma 107-ről 127-re bővült, továbbá mind a 19 megyében megalakult a megyei értéktár és 532 településen helyi értéktárat hoztak létre. A pályázatok részleteiről szólva Szakáli István Loránd elmondta, hogy 100 millió forint keretet határoztak meg a települési és megyei önkormányzatoknak, illetve az értéktár bizottságot működtető szervezeteknek a határon túli magyar lakta településekkel együttműködésben megvalósuló hazai és külhoni értékgyűjtésre, külhoni értéktárak létrehozására, a tapasztalatok átadására, a nemzeti értékek népszerűsítésére. A pályázat elbírálásakor előnyt élvez a meglévő testvér-települési viszony. A kihalóban lévő népi mesterségek átadására 10 millió forint keret áll rendelkezésre, olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek alapító okiratában, alapszabályban szerepel a kézműves hagyományos megőrzésének feladata. Mindkét pályázatnál 1 millió és 3 millió forint közötti támogatást lehet nyerni, a kiírások a többi között a

www.kormany.hu

és a Herman Ottó Intézet weblapján (

www.hermanottointezet.hu

) is olvasható lesz hétfőtől. Kérdésre válaszolva V. Németh Zsolt elmondta, hogy a hungarikumoknak az érzelmi és identitás erősítő hatáson túl gazdaságfejlesztő szerepe is van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.