Egészség

Magyar Nemzet: nincs elég gyógytornász az állami kórházakban

Magyar Nemzet: nincs elég gyógytornász az állami kórházakban

2015. október 12., hétfő
Magyar Nemzet: nincs elég gyógytornász az állami kórházakban

Több gyógytornászra lenne szükség az állami intézményekben, de létszámstop van érvényben - mondta Horváth Mónika, a Semmelweis Egyetem fizioterápiai tanszékének vezetője a Magyar Nemzetnek.

Az egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai tanára a lap hétfői számában azt mondta, a gyógytornászok többsége nem a közkórházakban helyezkedik el, mivel ezekben az intézményekben állandó létszámstop van érvényben, azaz meghatározzák, legkevesebb hány gyógytornász képes elvégezni a szükséges feladatokat és többet nem is vesznek fel. Így azok, akik kórházakban dolgoznak, szinte állandóan túlterheltek és valójában sokkal több gyógytornászra lenne szükség, mint amennyi a kvóta - mondta.

Horváth Mónika

szerint a diplomás gyógytornászoknak járó közalkalmazotti fizetés messze nem piacképes, ami hozzájárul ahhoz, hogy az állami finanszírozású intézményekben szinte állandóan hiány van gyógytornászokból, ami a betegek és a dolgozók mindennapjait is megnehezíti. Mint mondta, a gyógytornászok többsége a kórházi létszámstop és a jobb fizetés miatt inkább a magánszektorban talál munkát, de sokakat csábít az ausztriai, németországi vagy angliai magasabb bér. A szakember a lapnak úgy nyilatkozott, az alapellátásban, a házi betegellátásban nagy szükség volna a gyógytornászok munkájára, az alapellátásban azonban még nem került be a gyógytorna, nem finanszírozott, ezért sokakat ápolói státusra vesznek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.