Közélet

LMP: baj van a 32 százalékos felsőoktatási béremeléssel

LMP: baj van a 32 százalékos felsőoktatási béremeléssel

2015. október 31., szombat
LMP: baj van a 32 százalékos felsőoktatási béremeléssel

Az LMP szerint számos baj van a 32 százalékos felsőoktatási béremeléssel, az ugyanis nem a kutatói szféra egészét érinti, másrészt nehéz helyzetbe hozza a vidéki kis intézményeket és arra is rávilágít, hogy a kormányzatnak nincs koncepciója a felsőoktatással kapcsolatban.

Pető Ernő

, az ellenzéki párt felsőoktatási szakszóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a tanársegédeknek és adjunktusoknak jövőre nyújtandó többlettel a kormányzat csak "lyukakat tömköd". A szektor potenciális elhagyóit, a külföldre távozókat támogatja, ugyanakkor semmit nem ígér a docensi vagy magasabb fokozatban lévőknek, vagy a tudományos pálya más területein, például a kutatóintézetekben dolgozóknak. A politikus szerint a 32 százalékos béremelés nem tekinthető organikus fejlesztésnek, a kormánynak pedig nincs víziója. Pető Ernő problémásnak ítélte azt is, hogy az állam a béremelés fedezetét nem biztosítja teljes egészében, annak egy részét az intézményeknek kell kigazdálkodniuk, amelyek csak önmagukat "csonkítva", más területek rovására tudják azt előteremteni. Az LMP szerint az értékekre reagáló normális fejlesztésre lenne szükség a felsőoktatásban - szögezte le Pető Ernő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.