Sport

Labdarúgás: Bódi Attila szerint pszichésen kell rendbe tenni a HFC-t az eredményességhez

Labdarúgás: Bódi Attila szerint pszichésen kell rendbe tenni a HFC-t az eredményességhez

2015. október 2., péntek
Labdarúgás: Bódi Attila szerint pszichésen kell rendbe tenni a HFC-t az eredményességhez
hfc_bekescsaba49_gs

Nyolc mérkőzést rendeznek az NB III Közép csoport 10. körében, mégsem jutott egy sem a Hódmezővásárhelyi FC-nek, hiszen a Csongrád megyei együttes a mezőny páratlan csapatszámának köszönhetően szabadnapos lesz a hétvégén. A szusszanásnyi szünet kapcsán Bódi Attila vezetőedzővel vettük górcső alá az újonc eddig szereplését.

A Békéscsaba II. elleni

győzelemmel tért vissza

két év kihagyást követően a vásárhelyi alakulat a harmadosztály vérkeringésébe, és bár

Pakson

megszületett az első vereség is, a

Monorral szemben

augusztus 16-án ismét megtartotta a három pontot a Bódi-legénység. Az azóta eltelt időben

egy kivételtől

eltekintve kizárólag otthonától távol lépet pályára a HFC, ezen időszak mérlege pedig egy győzelem mellett öt vereség. Mindez annyit tesz, az első kilenc fordulót követően Marton Bencéék a 17 csapatot felvonultató táblázat 13. pozícióját foglalják el, 11 rúgott góljukhoz 19 kapott társul. Legutóbb Szegeden futott ki a gyepre a megyei I. osztály tavalyi bajnoka, de a

Csongrád megyei rangadót

végül a SZEOL nyerte

Beretka Péter

duplájával.

- Három győzelemmel és hat vereséggel rajtolt a Hódmezővásárhely, e mellett azonban a negyedik helyen álló Komló is csak hat ponttal előzi a csapatot. Hogyan értékelhető ez a szezonkezdet az idény előtti tervekhez viszonyítva?

- Ha fordított lenne a győzelem/vereség mutató, akkor nagyjából annyival lennék elégedettebb, mint amennyivel most elkeseredettebb vagyok. Igazából tehát egyáltalán nem vagyok elégedett ezzel az eredménnyel. Úgy gondolom, abszolút reális lenne, illetve nem kellene egy túlzó, túlságosan is szerencsés sorozatként kezelni, ha ez a mutató fordított lenne. A mostani helyezés és pontszám messze alatta van annak, amit vártam és amit elvárok a csapattól. Viszont játékban sokkal eredményesebbek vagyunk, de ez nem egy pontozásos sportág. Azt a részt kell kijavítanunk, amely miatt nüanszokkal elveszítjük a mérkőzéseket. Itt mondhatom akár a SZEOL, akár a

Pénzügyőr

, de akár a

Budafok

elleni meccset is, amelyekben bármi benne volt.

- Mondhatjuk tehát, hogy a ki-ki meccsek jelentik a problémát a csapat számára?

- Fejben veszítjük el a mérkőzéseket, nem futballtudásban, és még azt sem mondanám, hogy akaratban. Dolgozik a csapat tisztességesen, de fejben nem vagyunk ott, pedig éppen ez hozhatná a győzelmet az olyan mérkőzéseken, mint például a legutóbbi Szegeden.

- Adja magát a kérdés: mit tehet ilyen esetben egy edző?

- Ez most jelen pillanatban pszichológia és pedagógia kérdése a részemről. Ezen a területen kell megtalálnom, hogy hogyan lendítsem tovább a játékosokat abba az irányba, hogy a kiegyensúlyozott szituációkban a pozitív és nyerő megoldást mi húzzuk meg.

hfc_bekescsaba71_gs

Kökény Tamás akcióban - a rutinos középhátvéd a HFC szezonbeli bajnoki góljainak több mint negyedét egymaga jegyzi

- Mennyiben lehet a problémákban része annak, hogy feljutóként vesz részt a bajnokságban a HFC? Bőven akadnak NB-és rutinnal rendelkező játékosok a keretben, sokaknak ismerős tehát a közeg...

- Erre nem is hivatkoznék. Ami viszont lehetséges és ehhez kapcsolható, azt már a tavalyi szezon folyamán is láttam. Az előző év a megyei bajnokság színvonalát tekintve hoz bennünket nagyon hátrányos helyzetbe. Annyira alacsony színvonalú a megyeegy, hogy a játékosok egy évig ahhoz voltak hozzászokva, hogy egy-egy hibát a társaknak még bőven volt idejük kijavítani. A magasabb osztály viszont abban jobb, hogy az itteni hibáinkat az ellenfelek kíméletlenül megtorolják. Ebben látom a hátrányát az újoncságnak. Rá fogunk állni az NB III ritmusára e téren is. Fizikális és technikai oldalról már ráálltunk, most fejben kell ezt megtennünk.

- Mindeközben egy másik ritka körülménnyel is találkozik a csapat, hiszen a vásárhelyi stadion atlétikai pályájának felújítása okán novemberig folyamatosan idegenben kénytelen lejátszani a találkozóit. Ez mennyiben nehezíti meg azt a folyamatot, amelyről beszéltünk?

- Nincs nagy különbség a között, hogy idegenben vagy otthon játszik egy csapat. Ugyanakkor ha ilyen negatív szériába csúszunk bele, akkor egy idő után mégis problémát fog jelenteni. Eddig nem éreztem a csapaton, hogy tragédiaként élné meg, hogy megint idegenbe kell utaznia, egy idő után az eredménytelenség viszont elhozhatja ezt. Változtatni persze nem tudunk, a meglévő helyzethez kell igazodnia játékosnak és edzőnek, mindenkinek.

- Pozitív változás ugyanakkor, hogy Denis Lazinica és Zdravko Maravic az állampolgársági akadályok elhárultával visszatérhettek a csapatba. Mekkora lökést adhat az ő játékuk?

- Denisre nagyon nagy szükségem volt, mert nem igazán találtam a középpályán még egy olyan védekező típusú játékost, mint amilyen ő. Az is egyértelmű, hogy Zdravkóra is nagy szükség lesz. Az ő egyéni játéka egy kuriózum, ugyanakkor sokkal jobban meg kell találnunk a csapatjátékunkat, ha ő is a pályán van, mert a játéka egyben kockázatot is rejt magában. Amennyire pozitívum az, hogy két jó játékossal erősödünk, a másik oldalról viszont annyival nehezebbé válik a helyzet, hogy ez bizonyos szerkezeti és személyi változásokkal jár együtt. A játékosok azonban nem igazán rajonganak a változásokért. Ebből adódhatnak problémák is.

szeol-hfc01kf

Azt kell mondanom, nem alakult még ki egy igazi gerinc. Eltelt kilenc forduló és még nem igazán találtam meg azt az alapot, amely köré a változtatásokat meg lehet tenni. Sok változás volt a csapat szerkezetében, összeállításában. Az elején főként azért, mert nagyon sok sérülttel rendelkeztünk. Az első három-négy meccsen gyakorlatilag hat standard kezdőjátékosom nem tudott rendelkezésre állni. Ahogy ők felépültek, az már hozott magával személyi változásokat, majd

Slobodan Dordevic

visszatérése is generált bizonyos fokú változást, és most a két új játékossal megint fennáll egy változás. Ha nyertünk volna, mindez nem jönne elő, mivel azonban három vereséget szenvedtünk el zsinórban, ezek a változások mind-mind kiemeltebben kapnak jelentőséget a játékosok szemében. Ez megint egy pedagógiai-pszichológiai kérdés, amit majd nekem meg kell oldanom.

- A megoldandó feladatok tükrében mennyire jön jól, hogy hétvégén szabadnapos a HFC, jelent-e ez bármilyen segítséget a folytatásra való felkészülésben?

- Igazából az elkövetkezendő mérkőzések fogják eldönteni, hogy sikeresek voltak-e, vagy sem az erőfeszítéseink. Úgy érzem, három olyan találkozó következik, ahol megint reális esélyünk van pontot, pontokat megszerezni, akár idegenből is. Nagyon bízom benne, hogy tudunk már majd egy pozitívabb hangulatban a negyedik alkalommal a Kozármislenyhez utazni. Előtte még Gyulán, Szekszárdon és Szentlőrincen meglátjuk, hogyan sikerült pszichésen rendbe rakni a mai, kicsit negatívabb hangulatot és közérzetet.

Hétvégén szabadnaposként pihenhet a HFC - a rövid szünetet kihasználva Bódi Attila vezetőedzővel értékeltük az újonc szezonrajtját. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576049

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.