Írjon nekünk

Sport

Labdarúgás: a hétszeres bajnokkal vív párharcot a kupában a Szeged-Grosics

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szeged_2011_szolnok21_gs_olah_lorant

Újabb hétközi mérkőzés vár a Szeged 2011-Grosics Akadémiára: Klausz László együttese az elmúlt évtized legeredményesebb hazai klubjával, a Debrecennel játszik egy oda-visszavágós párharcot a legjobb a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. A mérkőzés előtt a hajdúságiakkal bajnoki címet is nyert szegedi csatárt, Oláh Lórántot kérdeztük.

Már a nyolcaddöntőket rendezik a labdarúgó Magyar Kupában: a Szeged 2011-Grosics Akadémia Magyarország egyik legerősebb csapatát, a Debrecent kapta a sorsoláson, így a hétszeres bajnokcsapattal játszhat két mérkőzést, amelynek az odavágóját szerdán, a gyulai Grosics Akadémián játszhatja Klausz László együttese. Szántai Leventéék egy hétvégi, Balmazújváros elleni idegenbeli győzelemmel melegítettek a szerdai kupatalálkozóra, míg a Debrecen az NB I legutóbbi fordulójában idegenben 1-1-s döntetlent játszott a Puskás Akadémiával, egy héttel korábban azonban hét gólt vágott az újonc Békéscsabának, így mindkét együttes saját bajnokságának ötödik helyén áll. A szegediek rutinos támadója, Oláh Lóránt karrierje korábbi szakaszában másfél évet töltött a Debrecennél, ahol mindkét szezonban, amikor pályára lépett a Loki színeiben, bajnoki címet nyert.

Online

Szerdán 13.30-tól folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011-Grosics Akadémia – Debreceni VSC Magyar Kupa mérkőzésről. Hajrá Szeged!

„Nem túl sok esélyünk van, a Debrecen jóval esélyesebb nálunk, még ha valószínűleg azokkal a játékosokkal állnak ki, akik nem feltétlenül szerepelnének kezdőként, azonban a Debrecennek mindig is olyan kerete volt, mint most, ami lehetővé teszi, hogy akár három fronton is versenyben legyenek akár a végső győzelemért is” – mondta el a párharccal kapcsolatban Oláh Lóránt.

A Szeged-Grosics csatára úgy látja, a szervezettségük és a csapategységük jelenthet segíthet abban, hogy jó eredményt érjenek el a Debrecen ellen, ami főleg a hazai mérkőzésen segíthet sokat, ha pedig jó helyzetből várhatnák a visszavágót, a meglepetés pedig mindig benne van a futballban. „Az öltözői hangulatnak és a játékosok önbizalmának mindenképpen jót tett a hétvégi győzelem, ezek pedig létkérdések ahhoz, hogy sikerélménye legyen az embernek, nyerje a csapat a meccseket. Nem feltétlenül lesz ez nagy hatással a Debrecen elleni meccsre, ez egy másik sorozat, sokkal erősebb ellenféllel játszunk, de megyünk, és csináljuk a dolgunkat, és meglátjuk, hogy mit fog érni a tudásunk, egy jó kis erőpróba ez a csapat számára” – fogalmazott Oláh Lóránt.

szeged_2011_csakvar47_gs

A Szeged-Grosics három csapatot búcsúztatott a Magyar Kupa idei sorozatában: a nyitófordulóban a harmadosztályú Monor vendégeként, majd a következő körben a szintén NB III-as Gyula ellen a „szomszédban” nyert a csapat, a legjobb 16 közé pedig az Ajka testén át, Kovács Balázs utolsó pillanatban lőtt góljával vezetett az út, aminek a következő állomása a Debrecen. Az eddigi három találkozón Oláh Lóránt egy továbbjutást érő góllal vette ki a részét, a Gyula elleni mérkőzésen a hosszabbítás elején talált be a csatár, továbblőve így a Szeged-Grosicsot. „Az elmúlt tíz év legmeghatározóbb csapata a Debrecen, de visszatérve a mi sorozatunkra, egy kicsit a sorsolásnak is köszönhetjük ezt, mert nem feltétlenül kaptunk olyan erősségű ellenfelüket, akik kiütöttek volna minket, akár NB I-es csapatot is kaphattunk volna már korábban is. De azt is meg kell említeni, hogy az eddigi kupameccseken leginkább a keret azon tagjai játszottak, akik a bajnoki meccseken nem játszanak, ha így nézem, akkor viszont ez egy nagyon szép sorozat” – válaszolta portálunknak Oláh Lóránt, aki egy kisebb sérüléssel is küzdött a múltban, de az Ajka ellen összeszedett hátsérülése már a múlté.

„Mindenkivel jó a viszonyom, a Debrecen az egyik olyan klub, aki hosszútávon megbecsüli a játékosait, szerintem nagyon helyesen. Nyolc-kilenc labdarúgó is tagja a mostani keretnek, én ebben is látom az egyik legnagyobb erősségüket. Még nem voltam az új stadionjukban, de ha jobban szemügyre szeretném venni, akkor elmegyek majd egy nemzetközi kupameccsükre, így inkább a játékkal szeretnék foglalkozni, amíg még lehet, hiszen nem sokáig adatik meg ez már nekem, leginkább a játékot szeretném élvezni” – tette hozzá a rutinos csatár.

Oláh Lóránt egyelőre egy gólt szerzett az idei szezonban, a tavalyi, nyolc szerzett góllal zárult idénye után idén a bajnokik alatt még nem sikerült betalálnia. „A felkészülés után nagyon pozitív előjellel indítottam a szezont, úgy éreztem, hogy jó lesz a következő időszakom, de ahogy jöttek a bajnoki meccsek, ez sajnos nem igazolódott be, de ez annyira nem számít, mert most ötödikek vagyunk, nagyjából minden rendben van, én meg majd összeszedem magam” – részletezte a szezon eddig eltelt időszakát a saját szemszögéből Oláh Lóránt.

Ami a történelmet illeti

Szerda délután 13:30-tól újra Szeged-Debrecen Magyar Kupa-meccset játszanak! Bizony, óriási hagyományai vannak hazánk 2. és 3. legnagyobb városa jeles párharcának a futballhistóriában is… Azon túl, hogy Szeged mindenkori elitcsapata milyen néven is szerepelt a SZAK-tól a Szeged FC-ig, a SZEAC-tól a SZEOL AK-ig vagy éppen a Szeged SC / Szeged LC-korszaktól a mai Szeged 2011-ig az immár 7-szeres bajnok DVSC-vel kereken 40(!) NB I-es ill. másodosztályú bajnoki meccset játszottak egymással – 1943-2013 között. De ez még nem minden… – írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Sporttörténeti tény, hogy a mára rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Loki, vagyis a DVSC színre lépése előtt a legendás hírű Debreceni Bocskaival is találkoztak a szegediek 24-szer élvonalbeli meccsen, 1927-1940 között!

De még a különféle kupákban is sorsdöntő csatákat vívtak egymással a régi patinás Corinthian-díjtól a Magyar Kupa-finálén át a nemrég megszüntetett Ligakupáig (2014 őszén Debrecenben 1-1-re mérkőztek, majd a Grosics Akadémián 4-0-ra győzött a Loki)…

A szerdai MK-nyolcaddöntő első meccse előtt – amolyan kedvcsinálóként – ezúttal a korábbi két Szeged-Debrecen kupadöntőt emelném ki!

Hát, mit mondjak, nem tegnap volt…

Az egyik kereken 90 (!) éve, a másik jeles dátum pedig 1930 nyarán, azaz több, mint 85 esztendeje!

Kezdődött éppen kilenc évtizede, 1925 tavaszán, amikor országra szóló bravúrt értek el a szegediek. Az akkor még piros-feketében játszó SZAK labdarúgói nyerték el ugyanis a Corinthian-díjat! Arról az értékes trófeáról van szó, amely abban az időben a Magyar Kupa mellett a legrangosabb vándorserlegnek számított!

Még 1906-ban az angol FC Corinthian Budapesten való túrázása alkalmából egy díszes ezüst kupát ajánlott fel a MAC-nak, amely azt az MLSZ-nek adta át. Az MLSZ az 1907-08-as idényben írta ki először a legjobb csapatainak – kieséses rendszerben – a díjat. 1925-ig kizárólag fővárosi klubok (Ferencváros, BTC, Bp. Vasas) hódították el a patinás trófeát, a vidékieknek esélyük sem volt addig…

Ezt a gyönyörű trófeát, a Corinthian-díjat nyerte meg a SZAK Debrecenben, a DVSC pályáján éppen 90 éve!

S ezek után 1925-ben az akkor már többszörös vidékbajnok Szegedi AK sorra győzte le a riválisait, a Debreceni TE-t 9:0-ra(!), a kétszeres magyar bajnok BTC-t 1:0-ra, az akkori élvonalbeli 6. helyezett Nemzeti SC-t 5:3-ra és végül a Debrecenben megrendezett döntőben a DVSC együttesét 2:0-ra!

Ezáltal a Tisza-parti gárda az értékes vándordíj legelső vidéki birtokosa lett, míg a debreceni vasutasok az előző évi címvédő Vasas kiütésével az ezüstérmesek!

A két nagyváros közös futballtörténelmében a csúcsot persze az 1930. június 26-i, Budapesten, a Hungária-körúti stadionban lejátszott Magyar Kupa finálé jelenti:

Debreceni Bocskai – Bástya FC Szeged 5:1 (4:0)

Góllövők: Teleki (3), Markos, Sághy ill. Kőrösi.

A kupagyőztes debreceniek Farkas – Fejér dr., Molnár – Villányi, Sághy, Keviczky – Markos, Vincze, Teleki, Móré, Marosi összeállításban először hódították el – ugyancsak első vidék kupagyőztesként – az immár 76. kiírásánál tartó Magyar Kupát az alábbi felállásban játszó szegediek ellen: Benedek – Sirály, Emődi – Kurunczi, Tóth Jenő, Raffai – Hernádi, Kőrösi, Havas, Korányi II., Harmath.

Az MK-ezüstöt követően a Szeged még ötször szerepelt a Magyar Kupa elődöntőjében (legutóbb 1986-ban, a SZEOL-stadion “pockosán” a későbbi győztes Vasas ellen 0-1…) és négyszer a legjobb nyolc között, a DVSC viszont az elmúlt másfél évtizedben hatszor is elhódította a Magyar Kupát – a hét bajnoki aranyérem, az öt Szuperkupa illetve egy Ligakupa elsősége mellett.

A két csapat játékerejét tekintve így nem lehet kérdéses a továbbjutó csapat kiléte, pláne az MLSZ által tavaly után ismét megváltoztatott versenyszabályzat miatt… 2014 őszén még egyetlen mérkőzésen döntötték el a legjobb nyolc közé jutást, idén ez már oda-visszavágós rendszerré változott!

De a sorsolást követően Klausz László pozitívan fogalmazott még így is:

– Kétélű ez a párosítás, hiszen egyrészről kaphattunk volna könnyebb ellenfelet, másrészről viszont azt gondolom, mindenkinek hatalmas élmény lesz az új debreceni stadionban játszani. Ráadásul egy kiváló NB I-es csapat ellen mérhetjük fel, hogy hol tartanak a játékosaink… Egy focimeccsben minden benne van, így például az is, hogy ők esetleg nem a kezdőcsapatukkal fognak kiállni, hanem fiatalokkal. Úgy pedig nem hiszem, hogy akkora különbség lenne a két együttes között, hogy ne tudnánk meglepetést okozni… Mindemellett teljesen mindegy, ki az ellenfél, soha nem mentek még ki úgy a gyepre a játékosaim, hogy esélyt sem adnak maguknak a győzelemre.

A szerdai mérkőzés visszavágóját egyébként éppen az EB play-offban érdekelt válogatottak mérkőzései után november 18-án, szerdán, a tavaly átadott Nagyerdei Stadionban rendezik.

A magyar-norvég összecsapásoktól döntő mértékben függő hangulatban…

Vitos György

Oláh Lórántot a szép új debreceni stadionnál jobban érdekli a játék, illetve az, hogy csapatával jó eredményt érjen el a hétszeres magyar bajnokkal szemben – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=583902

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 27.

Kommentek

Sport

Sportmenü: szegedi rangadót rendeznek a Megye I-ben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egy helyen a hétvége szegedi érdekeltségű futballeseményei.

Tovább olvasom

Sport

Három magyar érem pénteken: világbajnok a Hagymási, Medveczky páros!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Lucz, Kiss, valamint a Hajdu, Fekete duó nyert még érmet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kozák Danuta számára is rejtély, mi vezetett a páros kizárásához

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kajakos Kozák Danuta a péntek délelőtti előfutamból a második helyen jutott tovább 500 méter egyesben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon: az ötszörös olimpiai bajnok, aki címvédő ebben a számban, nemcsak az ellenfelekkel és az erős hátszéllel kellett megküzdenie, hanem túl kellett tennie magát a csütörtöki kizáráson, amelyről azt mondta, továbbra sem tudják, mi […]

Tovább olvasom

Aktuál