Közélet

A magyarság kitüntetett szimbóluma - Kövér László leplezte le a Millenniumi Emlékművet Ópusztaszeren + FOTÓK

A magyarság kitüntetett szimbóluma - Kövér László leplezte le a Millenniumi Emlékművet Ópusztaszeren + FOTÓK

2015. október 3., szombat
A magyarság kitüntetett szimbóluma - Kövér László leplezte le a Millenniumi Emlékművet Ópusztaszeren + FOTÓK
opusztaszer_emlelmu33_gs

Több mint száz év után kerülhetett a "magyarság kitüntetett szimbóluma" az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A Lemberg megyei szkolei járás képviselői, kiknek közreműködése nélkül nem ünnepelhettek volna szoboravatót, baráti kéznyújtásképp adták vissza a Millenniumi Emlékművet.

Felelősen összetartani a magyarságot

A honfoglalás emlékmű 119 mostoha esztendő után került Magyarországra, a nemzet bölcsőjeként emlegetett Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A Vereckei-hágóban állított obeliszk szombaton került új és egyúttal végső helyére, alig száz lépésnyire a szobortóhoz hasonlóan 1896-ban felavatott Árpád-emlékműtől. "Szent üzenetet adhatunk át ezzel Mária modern kori Magyarországáról a távol élő külhoni testvéreinknek, hiszen múzeumi köntösbe öltöztetett munkásságunk innentől hitvédelemként is funkcionál. Parkunk mind társadalmi, mind spirituális értelemben valós nemzetstratégiai feladatra vállalkozik. Hivatottak lettünk felelősen összetartani a magyarságot, országhatároktól és kontinensektől függetlenül" - mondta az átadón

Kertész Péter

, az emlékpark igazgatója. Köszöntőjében külön köszönetet mondott a ukrajnai szkolei járás képviselőinek azért, hogy közreműködésüknek hála az első magyar országgyűlés helyszínén, az összmagyarság találkozóhelyén lelhetett otthonra a Millenniumi Emlékmű. Az igazgató szerint az obeliszk küldetést állít az emlékpark elé, hiszen ezentúl már nem csupán közösségi tér a magyarság szellemi és tárgyi szimbólumaival, hanem össze is tartja a nemzetet.

A magyar kiszolgáltatottságot türközi az emlékmű sorsa

opusztaszer_emlelmu36_gs

"A Vereckei-hágó és Ópusztaszer a magyar néplélek térképén két olyan sarokpontot képez, melyek ismerete nélkül a magyarok nemzedékei könnyen eltévedhetnek a történelemben. Ezen sarokpontok nélkül a magyar múlt ugyan megismerhető, de meg nem érthető, a magyar jövő pedig tervezhető, de meg nem valósítható" - ezt már

Kövér László

házelnök fűzte hozzá a Millenniumi Emlékmű leleplezése előtt. Mint mondta, az emlékmű a 19. században Bereg vármegye és az 1000 éves magyarság szálláshelyeinek határát jelképezte, majd később a magyar sorsot alakító kelet és nyugat határait is alakította. "Az emlékműben a magyar kiszolgáltatottság tükröződik: megcsonkítják, elbontják, alkotóelemeire szedik, patakpartra dobják, átalakítják, a magyar helyett idegen emlékek megjelölésére használják. Az emlékművek sorsa mindig osztozik azok sorsában, akiknek emléket állítanak. Ennek is azt a sorsot szánták, hogy tűnjön el mindörökre azokkal együtt, akiknek 1000 éves ittlétét volt hivatva hirdetni."

Kövér: Magyarországnak erősebbé kell válnia annál, mint amilyennek hiszi magát

Úgy folytatta, Magyarország feladata a 21. századba az, hogy az európai integráció bármilyen kimenetelű alakulásának nyertese legyen. "Magyarország ma egy olyan 28 tagú európai együttműködésnek a tagja, amelynek jelszava az egység a sokféleségben. Annak az Európai Uniónak, amelynek vezetői arra törekednek, hogy felszámolják azt a nemzeti és kulturális sokszínűséget, amely kezdetektől Európa adottsága és erőforrása volt, és amelynek vezetői eltökéltek abban, hogy felszámolják azt az értékbázist, amelyen Európa sokszínűségében mégis egységes, önálló identitása felépülhetett: a keresztény hitet. Annak az önazonosságát vesztett uniónak, amelynek vezetői szemlátomást képtelenek a már nem is csak a mélyben zajló, hanem a felszínen tomboló társadalmi folyamatokat természetét és jelentőségét felismerni, és helyesen kezelni" - fogalmazott. A politikai viták igazát azonban mindig a történelem dönti el - hangsúlyozta, majd hozzátette, Magyarországnak és a magyarságnak erősebbé kell válnia annál, mint amilyennek hiszi magát. A választópolgárok 2010-ben és 2014-ben sem akarták feladni szuverenitásukat, hanem azt üzenték, hogy olyan államot akarnak, ami lelkiekben és szellemileg is képes megerősíteni Európát. "Aki magyarnak gyenge, az európainak is csak hitvány lehet" - mutatott rá.

opusztaszer_emlelmu26_gs

"Nem lehet annyiszor megrongálni, mint ahányszor helyre tudjuk állítani"

"A nehéz sorsú vereckei emlékmű túlélte a 20. századot, kálváriája véget ért és ma hazaérkezett Ópusztaszerre. Sokak érdeme, hogy ma újra állhat az emlékmű. Köszönet illeti a szkolei járás és Tuholka község vezetőjét, történelmi igazság helyreállításának és a jó szomszédi kapcsolatok erősítésének szándékával ajánlották fel Magyarországnak a történelem forgatagában birtokukba került egykori vereckei emlékmű maradványait. Köszönet érte

Matl Péter

kárpátaljai szobrászművésznek, aki nemcsak közreműködött az egykori emlékmű helyreállításában, de Vereckén a nagyvilág magyarságának lelkéből és vágyából teremtette ihletett formába az új emlékművet, melyet nem lehet annyiszor megrongálni, mint ahányszor mi, magyarok azt helyre tudjuk állítani" - zárta gondolatait Kövér László. Az ünnepi beszédeket követően a meghívott vendégek és az emlékpark látogató előtt leleplezték a Millenniumi Emlékművet, majd

Beregszászi Olga

színművésznő és

Borovics Tamás

Kaszás Attila-díjas színművész ének és verses előadásával átadták a nagyközönségnek az obeliszket. A műsorban fellépett

Pál István Szalonna

és bandája, valamint az Ordasok Táncegyüttes is. Az avatás utáni fogadáson Csongrád megyei települések kulináris különlegességeit kóstolhatták meg a vendégek. Borszűrő Szent Mihály ünnepén pedig egész napos programokkal és mesterségek bemutatóival várják a látogatókat Ópusztaszeren.

opusztaszer_emlelmu12_gs

A hányattatott sorsú emlékmű

A vereckei millenniumi emlékművet Bereg vármegye emelte 1896. július 20-án a honfoglalás tiszteletére. Tervezője

Dvorák Ede

, készítője

Balduzzi Andrea

volt. A trianoni döntés után Csehszlovákia részévé vált a vidék, a határkőről leszerelték az emléktáblákat a hatóságok. 1939-ben az anyaországhoz való visszatérést követően részlegesen felújították az emlékművet. A második világháborút követően a térséget a Szovjetunióhoz csatolták. Az 1960-as években az emlékművet elbontották, és a galíciai Tuholka faluba szállították. Felső részét 1975-ben szovjet katonai emlékműként avatták föl. 2014-ben az emlékkő darabjait az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolat jegyében a Szkolei járás és Tuholka vezetősége a magyar államnak adományozta. Az emlékmű restaurálását, a hiányzó talpazat és táblák hiteles másolatainak elkészítését Matl Péter kárpátaljai szobrászművész végezte el.

A szkolei járás képviselői baráti kéznyújtásképp adták vissza a "magyarság kitüntetett szimbólumát", a Millenniumi Emlékművet.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576618 Posted by Szegedma Hírportál on2015. október 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.